Belföld

A Tarom már “teljesítette” az idei veszteséget

admin

2003. 07. 08. 16:13

A román nemzeti légitársaság, a Tarom már az év első négy hónapjában elérte az egész évre tervezett 19 millió dolláros veszteséget - közölte keddi számában a Bursa című román gazdasági napilap. A társaság vezetői azonban a rossz évkezdés ellenére bizakodnak, mivel májusban és a júniusban az utasszám jelentősen emelkedett - tette hozzá a lap.

Aurel Fulger, a Tarom marketingigazgatója elmondta, hogy az év első négy hónapjában átlagosan 54 százalékos volt a Tarom utasszállító repülőgépeinek kihasználtsága. Az utasok száma ebben az időszakban 4 százalékkal csökkent a tavalyi első négy hónaphoz képest. Az igazgató szerint az iraki háború és az ázsiai atípusos tüdőgyulladástól (SARS) való félelem tartotta távol az utasokat. A Tarom járatain az év első négy hónapjában összesen 250 ezren utaztak.

Májusban az utasok száma 81 ezerre nőtt, ezzel sikerült elérni a 65 százalékos gépkihasználtságot: azaz összejött a minimálisan szükséges utasszám ahhoz, hogy a járatok üzemeltetése ne legyen veszteséges. Júniusban 87 ezer utassal a kihasználtsági arány 68 százalékra emelkedett.


A marketingigazgató elmondta, hogy az utasszám a legjobban a Tarom belföldi járatain növekedett. Fontos eredménynek nevezte, hogy bár a Temesváron élők még mindig Magyarországra utaznak, ha repülőgépre akarnak szállni távolabbi célok felé, Kolozsvár esetében azonban már kedvezőbb a helyzet: egyre többen választják a bukaresti indulást a külföldi légi úthoz.

Az utasok számának növekedését reméli a Tarom attól is, hogy a légitársaság bevezette az internetes jegyfoglalást és -vásárlást. A világháló használatát kívánják ösztönözni azzal is, hogy az internetes jegyfoglalás esetén 5 százalékos engedményt adnak a viteldíjból.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.