Belföld

Német adóreform – hitelből fedezik

admin
admin

2003. 07. 08. 11:12

A túlságosan optimista növekedési prognózison alapuló kalkuláció veszélyezteti a német kormány adóreformjának sikerét, ráadásul az uniós vezetők is érzékenyen figyelik, miként alakul a költségvetési hiány. Nekünk sem mindegy, mi lesz legjelentősebb kereskedelmi partnerünk gazdaságával.

A német gazdaság hosszú ideje tartó mélyrepülésének hatására Gerhard Schröder és kormánya elszánta magát, hogy 2004-re előrehozza a három évvel ezelőtt elhatározott adóreform eredetileg 2005-re tervezett utolsó lépését.

Aggodalom a kormányon belül

A radikális személyi jövedelemadó csökkentés eredményeképpen a legalacsonyabb kulcs 19,9 százalékról 15 százalékra, a legmagasabb 48,5 százalékról 42 százalékra módosul majd Európa legerősebb gazdaságával rendelkező országában. „Ez a döntés egy jelzés a fogyasztók és az üzleti élet szereplői számára” – mondta a német kancellár, rámutatva, hogy egy átlagos jövedelemmel rendelkező német állampolgár 10 százalékkal kevesebb jövedelemadót fog fizetni, ami összességében 15,5 milliárd eurós megtakarítást jelent számukra. Az elképzelések szerint legfőképpen a kisjövedelmű rétegeket érinti majd a „tehermentesítés”.

A német gazdaság számára, amely immár harmadik éve nem tud jelentős növekedést felmutatni, létkérdés, hogy végre elrugaszkodjon a stagnálás közeli helyzetből. Az idei év első három hónapjában a gazdaság például 0,2 százalékos csökkenést ért el, ráadásul már a német pénzügyminisztérium szerint is veszélybe került a kormány azon várakozása, hogy a hazai össztermék idén 0,75 százalékkal, jövőre pedig 2 százalékkal növekedjen. Az ezt tartalmazó minisztériumi jelentést a Süddeutsche Zeitung közli pénteki számában, melyből kiderül, hogy a pénzügyi tárca is igen borongósnak látja a helyzetet. A dokumentum hangsúlyozza: az amúgy is gyenge lábakon álló német gazdaságra további nyomást gyakorolhat az erős euró és a lanyha belföldi kereslet.

Hasonlóan vélekednek a vezető német gazdaságkutató intézetek, melyek az utóbbi időszakban rendre lefelé módosították idei növekedési várakozásaikat, ráadásul a szkeptikusok az adócsökkentési program leggyengébb pontjának pont azt tartják, hogy a kormány 2 százalékos jövő évi GDP-növekedést vett alapul, ami aligha következik be.

Még nem látszik a fény

Májusban 2,2 százalékkal csökkent a német feldolgozóiparnak adott megrendelések értéke áprilishoz képest, ami 5,8 százalékkal maradt el a tavaly májusitól – közölték múlt héten a német gazdasági minisztériumban. A piaci elemzők átlagosan 0,3 százalékos, illetve 4,0 százalékos visszaesést vártak. A minisztériumban pénteken egyértelműen a külföldi kereslet csökkenésének tulajdonították a váratlanul nagy visszaesést, és ezért az erős eurót kárhoztatták. Nemigen örülhetnek a német gazdaság vezetői a legutóbbi munkanélküliségi adatoknak sem. Németországban ugyan 10,2 százalékosra csökkent júniusban a munkanélküliség a májusi 10,4 százalékról, elemzők szerint ugyanakkor az eredmények átmenetiek, és semmiképp sem vallanak a gazdaság élénkülésére. 

Újabb intő az uniótól

Ha sikerül is beindítani a motorokat, és újra növekedési pályára áll a német gazdaság még az is csupán félsiker. A adócsökkentés nyomán várható bevételkiesés ugyanis újabb terhet ró a büdzsére, holott a költségvetési hiány hallatán már így is görcsbe rándul az Európai Unió rosszallását jó ideje elviselni kénytelen német politikusok gyomra.

Nem is kellett sokat várni a bejelentés után. Németország megkapta újabb, sokadik figyelmeztetését az Európai Uniótól. A hivatalos indoklás: bár itt a recesszió, hiszen mínusz tartományba fordul a gazdasági növekedés, a német vezetés mégis adócsökkentést tervez, tovább növelve ezzel a költségvetési deficitet.

„Az Európai Bizottság elvárja, hogy Németország tartsa tiszteletben az Európai Monetáris Unió politikáját. A költségvetési hiányküszöb újabb, immár harmadik egymást követő évi túllépése 2004-ben összeegyeztethetetlen a közös költségvetési szabályokkal” – mondta egy berlini nemzetközi gazdasági konferencián Pedro Solbes pénzügyi biztos.

Tanakodnak is erősen Berlinben, miként lehetne mérsékelni a hiányt, az ellenzék azonban már közölte, hogy támogatja ugyan az adócsökkentést, ám mind az államadósság növelését, mind a szubvenciók leépítését elutasítja. A legfrissebb adatok szerint több mint 15 milliárd euróról van szó, és Hans Eichel német pénzügyminiszter a Welt am Sonntag című lapnak a megoldást sejtetve úgy fogalmazott, hogy a jövőben jelentősen növekedhet Németország felvett hitelállománya. A szövetségi kormányzat hitelfelvételi igényét azonban egyelőre nem tudta megbecsülni, mint közölte: az új hitelfelvételi szint nagyságát valamikor az ősszel tudják megmondani.

Önmagában kevés

Mindenesetre az üzleti élet szereplői és a szakértők egyaránt mérsékelt elégedettséggel fogadták az adócsökkentést, melynek nyomán az üzleti légkör és a fogyasztói bizakodás szerény javulására számítanak. Elemzők azonban felhívják a figyelmet, hogy szerkezeti jellegű, kiegészítő reformok nélkül az intézkedés aligha éri el célját.

Az IWH gazdaságkutató szerint némi ösztönző hatás várható ugyan a tervtől, nagy fellendülést azonban aligha fog kiváltani – írja a Világgazdaság. A Cazenove beruházási bank úgy véli, hogy a német gazdasági ciklus elsősorban az exportra szinkronizált, a belső fogyasztást pedig az adón kívüli tényezők (az állás féltése, demográfiai trendek, illetve a vállalatok esetében az euró alakulásától is függő profitkilátások) határozzák meg. A DIW szintén üdvözölte az adócsökkentési tervet, az ennek révén növekvő magánfogyasztást és beruházást, azonban még mindig kevésnek tartják ahhoz, hogy jövőre megvalósuljon a kormány által várt két százalékos növekedés, mely biztosítaná a költségvetés egyensúlyát.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.