Belföld

A kamara és a MOSZ javaslatai az agrárválság kezelésére

Az agrárgazdaságot sújtó válság kezelésére, az azonnali érdemi beavatkozáshoz első lépésben minimum százmilliárd forint támogatásra lenne szükség - állítja a Magyar Agrárkamara és a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) az MTI-hez kedden eljuttatott közös közleményében.

Ebele Ferenc, a Magyar Agrárkamara főtitkára az MTI-nek elmondta: információik szerint a kormány szerdai ülésén dönt az agrárium nehéz helyzetének kezeléséről, ám az ágazatban működő vállalkozások számára a szükségesnél jóval szűkebb hitellehetőségben gondolkodik. Ezért a két szervezet közös javaslatában megfogalmazza, hogy a válságkezeléséhez szükséges forrásokat a pénzpiacon kell megszerezni, és a programot 15 éves futamidejű államkötvények kibocsátásával kellene finanszírozni. Az így befolyt forrásokat kamattámogatással kell a mezőgazdasági vállalkozások rendelkezésére bocsátani.

A két szervezet azt javasolja, hogy az állam az államkötvények 6,5 százalékos kamatával szemben a vállalkozásoknak 15 éves futamidőre 3-4 százalékos kamatra biztosítsa az összeget. A közlemény szerint a kamattámogatás az államháztartás hiányát csupán 3-5 milliárd forinttal növelné éves szinten, mivel a kötvénykibocsátásból befolyó forrásokat kedvezményes hitelként helyezné ki az állam.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik