Belföld

Borászati és borturisztikai beruházás Demjénben

Korona borház elnevezéssel szőlőfeldolgozó üzem, valamint 400 vendég fogadására alkalmas étterem és borkóstoló kezdte meg működését a Heves megyei - Egerhez közeli - Demjénben.

A borászatot és a borturizmust ötvöző létesítmény a borház megvalósítására létrehozott Egri Korona Borház Kft. egymilliárd forintos beruházásával valósult meg.

Rácz József, a társaság ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: az évi 25 ezer hektoliter must előállítására alkalmas szőlőfeldolgozó üzem a legmodernebb, úgynevezett gravitációs technológiával működik; így a préselésig nem roncsolódik a szőlő.

Az alapanyag a társaság mintegy 200 hektár területű ültetvényéről származik, illetve további 200 hektáron integrátori feladatokat lát el a cég és felvásárolja a termést is.

Az ügyvezető hangsúlyozta: ki kívánják használni a környék turisztikai lehetőségeit is; a borgasztronómiai különlegességeket kínáló borház mindössze 4 kilométerre található az egerszalóki hőforrástól, ahol 15 milliárd forintos beruházás keretében gyógyfürdő, üdülőfalu és gyógyszálló épül.

Terveik között szerepel egy 80 férőhelyes szálloda építése is, amely újabb egymilliárd forint beruházását igényli; az összeg fele a Széchenyi-terv, a PHARE-program, a Heves megyei Munkaügyi Központ és a földművelésügyi tárca támogatásából, illetve hitelből származik.

A társaság az integrátori tevékenységgel együtt mintegy 400 embernek ad munkát a környéken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik