Belföld

Vizsgálat az Alfa TV-nél – hová tűnt másfélmilliárd forint?

A Legfőbb Ügyészség vizsgálja az Alfa TV megvalósítására létrehozott Első Közép- és Kelet-európai Együttműködés Alapítvány működésének törvényességét.

Az előző két kormány összességében több mint másfél milliárd forintot áldozott a nemzetközi műholdas csatorna megvalósítására, amiből semmi nem lett. Június elején derült ki, hogy nem valósul meg a 25 országba tervezett Alfa TV elindítása, a nemzetközi csatorna szülőatyjának tekinthető alapítvány ugyanis úgy döntött, internetes szolgáltatást tervez az egy évtizede készülő, egyetlen próbaadást megélt televízió helyett.

Az alapítványt 1994-ben hozta létre 92 magánszemély egy nemzetközi kulturális és regionális, többnyelvű csatorna, az Alfa TV megvalósítására. Azóta a Horn- és az Orbán-kormánytól összesen több mint másfél milliárd adóforintot kapott az alapítvány, ám a csatorna nem indult be. Egy ideje már le is tettek a megvalósításáról, és két éve Arkadia 25 néven egy internetes portál kifejlesztéséről döntöttek, a kalauz portál előkészítése már elkezdődött.

Mindezen túl az alapítvány csonka kuratóriummal működik 3 éve: az akkor leköszönt Mádl Ferenc köztársasági elnök, s az azóta alkotmánybíróvá választott Bihari Mihály munkáját máig nem látja el senki. Arra több ok miatt sincs esély, hogy a két közszereplőt a feladatukkal összeférhetetlen funkciójukból törölje a Fővárosi Bíróság.


Forrás: www.kreativ.hu


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik