Belföld

Visszavásárolja részvényei 10 százalékát a Yukos

Az orosz YUKOS olajtársaság visszavásárolja a részvényei 10 százalékát, 3,73 milliárd dollár értékben.

Az ügylettel megbízott Trust befektetési bankban közölték, hogy a YUKOS részvényenként 505 rubelt (16,67 dollár) kínál a részvényeiért. Ez tetemes felárat tartalmaz a részvény pénteki záróárához képest.

A részvény-visszavásárlással a YUKOS közelebb kerül a Sibneft olajtársaság tervezett megvételéhez. A 12-15 milliárd dollár értékűre becsült, részvénycserés és készpénzes egyesülésből a világ nagyságra negyedik olajtársasága alakul ki.

A YUKOS vezérigazgatója, Mihail Hodorkovszkij a múlt héten azt mondta, hogy az egyesülési folyamat változatlanul halad, függetlenül attól, hogy a YUKOS egyik fő részvényesét, Platon Lebegyevet őrizetbe vették, mert állami tulajdon elsikkasztásával vádolják, egy tíz évvel ezelőtti, más vállalatot érintő privatizáció kapcsán.


Lebegyev őrizetbe vételének hírére a YUKOS múlt csütörtökön 13,66 dolláron végzett a moszkvai RTS tőzsdén, 6,12 százalékkal olcsóbban, mint szerdán. Pénteken a Yukos, további több mint 1,2 százalékos veszteséggel, 13,40 dolláron zárt. Hétfő délelőtt, a visszavásárlási ajánlat hírére, 14,25 dollárra drágult, 6,34 százalékkal meghaladva a pénteki záróértékét.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik