Belföld

Nem számít fellendülésre a mobilpiacon az Ericsson

A veszteséges svéd Ericsson továbbra sem számít élénkülésre a gyenge mobilhálózati piacon, de a cég elnöke azt mondta egy hétvégi szakmai tanácskozáson, hogy - átalakítási erőfeszítéseik nyomán - még az idén képesek lesznek visszatérni a nyereségzónába.

A világ legnagyobb mobilhálózat-építője folyó üzleti évének második negyedéről július 18-án számol be. Elemzők ismét veszteséget várnak, annak ellenére, hogy az Ericsson a költségeket gyorsabban igyekszik visszafogni, mint ahogyan a forgalma csökken.

Versenytársaihoz, a Nokiához és a Motorolához hasonlóan az Ericsson április végén úgy számított, hogy a mobilhálózati piac az idén dollárban számolva több mint 10 százalékkal, euróban számolva 15-17 százalékkal zsugorodik. A csekélyebb piaci volumenhez igazodva a konszern április végén erőteljes létszámcsökkentéseket jelentett be, amelyek nyomán alkalmazottai száma 2004-ben 47 ezerre csökken a jelenlegi 61 ezerről.

Az Ericsson elnöke szerint a csatlakozás az euróövezethez jó lenne Svédország és a cég számára egyaránt. Úgy vélte: a finn Nokia – a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója – erős pénzügyi fejlődése részben Finnország euróövezeti tagságán alapul, mert – véleménye szerint – a cégek az euróövezetben általában jobban fejlődnek, és ez a Nokiára is igaz lehet.

Az Ericsson folyamatosan veszteséges, már a tizedik egymást követő negyedévről adott ki negatív adatot: az idei első negyedév vesztesége 4,3 milliárd svéd korona volt – 520 millió dollár -, bár később a kiigazított adat már kisebb, 421 millió dolláros veszteségről szólt. Az eladások – az egy évvel korábbihoz képest – 30 százalékkal 25,9 milliárd svéd koronára zuhantak az első negyedben.


 

Ajánlott videó