Belföld

FTD: ismét nyomás alá kerülhet a forint

admin
admin

2003. 07. 07. 11:10

A pénzpiacoknak a forintba vetett bizalma szakértők szerint még nem állt teljesen helyre, a magyar valuta ezen a héten is nyomás alá kerülhet - írta hétfői számában a Financial Times Deutschland (FTD) című német gazdasági-pénzügyi lap.

Az FTD szerint a valutaingadozások megingatták a pénzpiacoknak abba az országba vetett bizalmát, amely az európai uniós csatlakozásra váró országok között hosszú időn át elsőnek számított. Ha az árfolyamkockázatok a befektetőket tőkekivonásra ösztönöznék, Magyarország nagy problémák előtt állna. A következmény az lenne, hogy kockázati felárral látnák el a nemzeti kötvényeket, ami rontaná az ország növekedési kilátásait, és elodázná az euró bevezetését.

Az FTD megszólaltatta Harwig Wildet, a Metzler bankház szakértőjét, aki szerint “a bizalom egyértelműen csapást szenvedett”. Ugyanakkor Wild szerint a sok külföldi beruházó ott marad a magyar kötvénypiacon, mivel most attól tartanak, hogy a kötvények eladásával nagy veszteségeket szenvednének. Oliver Stönner-Venkatarama, a Commerzbank szakembere e pillanatban a sarokszámoknál fontosabbnak tartja a kormány és a jegybank ellentmondásos jelzéseit. – A leértékelésből és a két erőteljes kamatemelésből álló keveréknek az lett a hatása, hogy a beruházók a hosszú ideig kevés figyelemre méltatott árfolyamkockázatokat újraértékelik, és csökkentik pozícióikat a forintkötvényekben” – idézte a Commerzbank szakemberét az újság.

Az FTD megjegyezte a 9,5 százalékos magyar jegybanki alapkamat a legmagasabb az EU-hoz csatlakozni kívánó országok között.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.