Belföld

FTD: ismét nyomás alá kerülhet a forint

A pénzpiacoknak a forintba vetett bizalma szakértők szerint még nem állt teljesen helyre, a magyar valuta ezen a héten is nyomás alá kerülhet - írta hétfői számában a Financial Times Deutschland (FTD) című német gazdasági-pénzügyi lap.

Az FTD szerint a valutaingadozások megingatták a pénzpiacoknak abba az országba vetett bizalmát, amely az európai uniós csatlakozásra váró országok között hosszú időn át elsőnek számított. Ha az árfolyamkockázatok a befektetőket tőkekivonásra ösztönöznék, Magyarország nagy problémák előtt állna. A következmény az lenne, hogy kockázati felárral látnák el a nemzeti kötvényeket, ami rontaná az ország növekedési kilátásait, és elodázná az euró bevezetését.

Az FTD megszólaltatta Harwig Wildet, a Metzler bankház szakértőjét, aki szerint “a bizalom egyértelműen csapást szenvedett”. Ugyanakkor Wild szerint a sok külföldi beruházó ott marad a magyar kötvénypiacon, mivel most attól tartanak, hogy a kötvények eladásával nagy veszteségeket szenvednének. Oliver Stönner-Venkatarama, a Commerzbank szakembere e pillanatban a sarokszámoknál fontosabbnak tartja a kormány és a jegybank ellentmondásos jelzéseit. – A leértékelésből és a két erőteljes kamatemelésből álló keveréknek az lett a hatása, hogy a beruházók a hosszú ideig kevés figyelemre méltatott árfolyamkockázatokat újraértékelik, és csökkentik pozícióikat a forintkötvényekben” – idézte a Commerzbank szakemberét az újság.

Az FTD megjegyezte a 9,5 százalékos magyar jegybanki alapkamat a legmagasabb az EU-hoz csatlakozni kívánó országok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik