Belföld

Brüsszel veszélybe sodorhatja az olcsó légitársaságokat

Az Európai Parlament jóváhagyott egy jogszabályt, amely készpénz-kompenzáció fizetésére kényszerítené a légitársaságokat, ha egy utas túlfoglalás miatt lemarad egy járatról, amelyre amúgy érvényes jeggyel rendelkezik.

Ha a tagállamok kormányképviselői is rábólintanak a készpénz-kompenzációs javaslatra, a légitársaságoknak akár 600 eurójába is belekerülhet, ha egy helyet több különböző embernek adnak el egy járaton.


A jogszabály átalánybüntetéseket állapít meg, vagyis a kompenzáció mértéke független lesz a repülőjegy árától. Az 1500 kilométernél rövidebb utakra 250 euró lenne a kompenzáció, 3500 kilométer alatt 400 euró, ennél hosszabb utakra pedig 500 euró. Ráadásul a társaságok kötelesek lesznek tisztességes ellátást, egyes esetekben még szállodát is biztosítani az utasoknak késés esetén.

Az iparág dühösen reagált a strasbourgi testület jóváhagyására. Szerintük az új szabályozással nem csak a vállalatok, de az utasok is rosszul járnak, mivel az aránytalanul nagy terhet ró az olcsóbb jegyeket kínáló légitársaságokra azáltal, hogy a kompenzáció mértékét függetleníti a jegy árától. Ez szerintük akár a jegyárak emelkedéséhez is vezethet. Ezzel együtt például az EasyJet, egy vezető európai fapados légitársaság, tegnap valószínűtlennek nevezte, hogy az új szabályozás befolyásolná árait.

Parlamenti képviselők egyébként fontolóra vettek egy olyan kiegészítés, ami figyelembe vette volna az olcsó légitársaságok speciális helyzetét, de az végül elbukott a szavazáson. Várakozások szerint a javaslat ősszel emelkedhet törvényerőre, miután megkapta a tagállamok jóváhagyását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik