Belföld

Az 50 legveszélyesebb üzem Magyarországon

Magyarországon jelenleg ötven kiemelten veszélyes ipari létesítmény működik. A zömmel olaj- és vegyipari üzemek eddig biztonsági okokra hivatkozva elzárkóztak a lakosság tájékoztatásától. A jövőben változik a gyakorlat, a környéken élőknek joguk lesz megtudni, milyen anyagokkal, hogyan dolgoznak a veszélyes üzemek - olvasható a Magyar Hírlapban.

A lista első tíz helyezettje

Anthera Kft. – Városföld Termofarm Kft. – Lakitelek Hunguard Glass – Orosháza Agrokémia Békéscsaba – B.csaba Mol Tiszai Finomító – Tiszaújváros BC-KC Formalin  – Kazincbarcika TVK Rt. – Tiszaújváros BorsodChem Rt. – Kazincbarcika Francia-Magyar Finomkémiai Kft. – Kazincbarcika
Észak-Magyarországi Vegyiművek Kft. – Sajóbábony  

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint Magyarországon 126 veszélyesnek minősülő üzem működik. Technológiájuk és a felhasznált, illetve tárolt tűz- és robbanásveszélyes anyagok mennyisége alapján közülük ötvenet minősítettek “felső küszöbértékű”, azaz kiemelten veszélyes üzemnek. A zömmel üzemanyag-tárolással, finomítással, növényvédőszer-gyártással, energiatermeléssel foglalkozó cégeknek július 1-jéig kellett biztonsági jelentéseiket eljuttatniuk a főigazgatósághoz. A dokumentációk értékelése még tart. Eddig nem tapasztaltak olyan súlyos hiányosságokat, amelyek indokolták volna valamelyik üzem bezárását – mondta lapunknak a főigazgatóság vezetője. Tatár Attila hozzátette: ez annak is köszönhető, hogy a legkockázatosabb létesítmények az utóbbi időben komoly technológiai beruházásokkal javították biztonsági feltételeiket. A fejlesztések ezzel persze nem fejeződhetnek be. Az uniós csatlakozásig minden kiemelten veszélyes üzemnek nyilvánosságra kell hoznia biztonsági jelentését, és védelmi tervet kell kidolgoznia az esetleges környezetkárosító hatás elhárítására.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik