Belföld

Szobaszám – befolyásolja-e a kedvezményes lakáshitel összegét?

A lakáscélú állami támogatásról szóló kormányrendelet csak akkor tartalmaz a méltányolható lakásmérettől, lakásköltségtől függő korlátozást, ha a vételár meghaladja a 30 millió forintot - jelentette ki a Belügyminisztérium lakáspolitikai és építésigazgatási főosztályának vezetője.

Juhász István a Népszabadság című lap pénteki számában megjelentekről szólva elmondta: a közöltekkel ellentétben a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet nem tartalmaz semmiféle a szobák számától függő korlátozást a hitelnyújtásra vonatkozóan. Mint elmondta: a kormányrendelet akkor tartalmaz a lakásmérettől függően korlátozást, ha a vételár meghaladja a 30 millió forintot.

Tájékoztatása szerint a lakáspolitikai támogatások nyújtásakor a szociális szempontok vezetik az államot, ezért a 30 millió forintos vételár felett már korlátozásokkal él. Elmondta: két kormányrendelet van, amelyek eltérően definiálnak azonos fogalmakat. Az egyik szerint az állami támogatásnál a szociálpolitikai szempontokat is figyelembe kell venni, az építési szabályozásnál pedig nem kell, nem szabad erre figyelemmel lenni.

Az építési törvény Juhász István szavai szerint nem korlátozza a szobák nagyságát, számát, ennek végrehajtási rendelete szerint azonban a szoba nem lehet 6 négyzetméternél kisebb, és minden lakásban kell lennie egy, legalább 17 négyzetméteres szobának.

Az állami támogatás elbírálásához támpontot ad a kedvezményes lakáshitelekről is szóló kormányrendelet, amely szerint szintén létezik az úgynevezett “félszoba”. Ez 6-12 négyzetméter közötti lakóhelyiség, a szobát 12 négyzetmétertől számítják. Itt további korlátozás, hogy ha a szoba nagysága meghaladja a 30 négyzetmétert, azt két szobaként veszik figyelembe.

“A hitelnyújtásnál azonban a szobaszámnak, a lakásvásárlásra fordítható átlagköltségnek semmifajta jelentősége nincs a 30 millió forintos vételárig” – hangsúlyozta a főosztályvezető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik