Belföld

Londoni makroelemzők a büdzsé tetemes félévi deficitjéről

Londoni feltörekvő piaci elemzők eltérő mértékben bár, de borúsnak ítélik az államháztartás idei hiányának kilátását, a vártnál jóval nagyobb első féléves hiány után.

Marco Annunziata, a Deutsche Bank londoni befektetési irodájának főközgazdásza pénteken a több mint 600 milliárd forintos hathavi hiányról az MTI-nek azt mondta: jóllehet az adat “rendkívül kiábrándító”, semmi meglepő nincs benne, mert a piac tudta, hogy Magyarország az idén is jelentős államháztartási hiány felé halad. Annunziata szerint a ház a becsült GDP-érték 5,5 százalékára várja az egész évi deficitet, ami – tette hozzá – “igen magas”.

A vezető elemző szerint: az új adat is erősíti annak szükségességét, hogy a kormány most már konkrét lépéseket jelentsen be a költségvetés rendbe szedésére. A piac az elmúlt néhány héten csak általános nyilatkozatokat hallott arról, hogy intézkedéseket kell tenni. – Most már azonban fontos lenne látni azt is, hogy mik lesznek ezek az intézkedések – tette hozzá.

A Deutsche Bank londoni szakértője úgy vélte, attól nem kell tartani, hogy az év végi deficit jelentősen túlszalad a Deutsche Bank saját, 5,5 százalékra szóló előrejelzésén, mert a GDP-növekedés Magyarországon továbbra is meglehetősen erős marad. Az egyetlen komoly túllépési veszélyt az okozná, ha a kormány a jelenlegi irányzatnál is meredekebb költekezésbe fogna, ennek azonban most csekély kockázata látszik – mondta Annunziata.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlegének írásos elemzése szerint ugyanakkor a kormány gyakorlatilag nem válaszolt érdemben az egyidejű árfolyam- és költségvetési válságra. A sáveltolással egy időben bejelentett költségvetési megszorítás értéke a hazai össztermék 0,3 százalékával egyenlő, és e megtakarításokat is jó eséllyel elviszi az emelkedő adósságszolgálat, valamint az a bírósági végzés, amely 30 milliárd forint elmaradt gyermekgondozási pótlék kifizetésére kötelezi a kormányt.

A Dresdner Kleinwort Wasserstein szerint mindez a deficitcél jelentős túllépését valószínűsíti; a ház 2003-ra a hazai össztermék 7,6 százalékára jósolja az éves államháztartási hiányt, és még jövőre is 5,9 százalékos deficitre számít, 3,2 százalékos, illetve 4,1 százalékos GDP-növekedés mellett. A DrKW megjegyzi, hogy a júniusi mérlegen belül a bevételek tizenkét havi összehasonlításban 3,6 százalékkal, a kiadások azonban 36 százalékkal nőttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik