Belföld

Enyhe csökkenésre számítanak a BÉT-en, New York zárva tart ma

Enyhe csökkenésre számítanak az MTI által megkérdezett elemzők pénteken a Budapesti Értéktőzsdén.

Pletser Tamás, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője elmondta: a pénteki kereskedési napon 1-2 százalékos esés várható a forint árfolyamának gyengülése miatt. Hozzátette: a forint árfolyam-esését a csütörtökön nyilvánosságra hozott államháztartási adatok idézték elő.

A féléves államháztartási hiány a várt 493 milliárd forinttal szemben 601 milliárd forint volt. Az adat nyilvánosságra kerülésekor csütörtökön a bankközi piacon a hivatalos kereskedési idő már befejeződött, jóval kevesebb szereplővel azonban még folytatódott a kereskedés.

Az adat közzététele előtt 263,80 forinton jegyezték az eurót, a forint 6,57 százalékon állt a sáv erős oldalán. A közzététel után 265,0 forintig erősödött az euró, a forint pedig 42 bázisponttal 6,15 százalékig esett. Fél órával később 264,20 forint körüli szintre korrigált az euró árfolyama, a forint ekkor 6,43 százalékon állt.

Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője közölte: az európai tőzsdéken alacsony aktivitásra lehet számítani pénteken, mivel a New York-i tőzsde zárva tart. Az elemző szűk sávban mozgó árfolyamokra, enyhe esésre számít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik