Belföld

Válságtanácskozás az Európai Parlamentben

Válságtanácskozást tartottak csütörtökön az Európai Parlament (EP) vezetői a Silvio Berlusconi által előző nap kirobbantott botrány miatt, de nem jutottak egyetértésre abban, követeljék-e, hogy a soros EU-elnök olasz kormányfő kérjen bocsánatot Martin Schulz német EP-képviselőtől, akit egy koncentrációs tábor kápójához hasonlított.

Enrique Barón Crespo, az EP szocialista frakciójának elnöke intézményi válságról beszélt és rámutatott: itt nem személyes sértések rendezéséről van szó, hanem arról, hogy konfliktus támadt az unió két oszlopa, az elnökség és a parlament között. A zöldek és a radikális baloldaliak szintén bocsánatkérést követeltek Berlusconitól, aki szerintük ilyen kirohanásaiban árulja el igazi önmagát.

Az Európai Parlament legnagyobb pártfrakciójának, a konzervatív Európai Néppártnak (EPP) az elnöke, a német Hans-Gert Pöttering és a német CDU/CSU csoport elnöke, Hartmut Nassauer ugyan szolidaritásukról biztosították Martin Schulzot és elfogadhatatlannak minősítették Berlusconi gúnyos sértegetését, ám láthatólag nem kívánnak tovább lépni az ügyben és az ügy elcsitulására számítanak.

Sajtónyilatkozatában a néppárti frakcióvezető egyformán bocsánatkérésre hívta fel az előző napi incidens két szereplőjét, a német szociáldemokrata Martin Schulz képviselőt és Silvio Berlusconit, az EU soros elnökét. Pöttering szerint megjegyzéseivel Martin Schulz “elfogadhatatlan módon megtámadta az olasz miniszterelnököt, aki olyan megjegyzésekkel válaszolt Schulznak, amelyek aránytalanok voltak.” Az EPP frakció üdvözölte az olasz kormányfő későbbi sajnálkozó szavait – olvasható Pöttering nyilatkozatában -, és határozottan elutasítja a szocialista frakciónak minden olyan kísérletét, hogy az ügyből a tanács és a parlament közötti intézményi vitát gerjesszen. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az incidens nem terheli meg az olasz elnökséget, amely kitűnő munkatervet mutatott be.

Graham Watson, a liberális frakció elnöke úgy foglalt állást, hogy a német szociáldemokrata képviselő beszéde kétségkívül provokálni akarta az EU soros elnökét. Sajnálatosnak tartotta viszont, hogy Berlusconi ráharapott erre a csalira, majd súlyosbította a dolgot azzal, hogy nem volt hajlandó visszavonni szavait, melyekkel szégyent hozott a tanács elnökségére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik