Belföld

Romániában is pusztít az aszály

A rendkívül száraz időjárás miatt a román búzatermés az idén becslések szerint csupán 2,5-2,6 millió tonnás lesz, szemben a korábbai 3,5 millió tonnás becsléssel - közölte a román mezőgazdasági minisztérium.

Az idei román búzatermés 3,5 millió tonnásnak ígérkezik, ötven éven belül a legkisebbnek – közölték a román mezőgazdasági minisztériumban még május végén. Az elemzők már akkor borúsabb előrejelzést adtak, 2,5 millió tonnát, és szerintük az ország importra szorul az idén.

Május elején még 6 millió tonnát, ez év elején 7,1 millió tonnát jósoltak a minisztériumban. Tavaly, amikor ugyancsak aszály volt, még 4,38 millió tonna búzát takarítottak be Romániában – a legkevesebbet a rendszerváltás óta -, az előző évi 7,83 millió tonna után.

A rendkívüli hőség nagyon megártott a vetésnek – mondta május végén a román mezőgazdasági minisztérium osztályvezetője, Vasile Stancu a Reuters hírügynökségnek. A korai kánikula, az aszály és a kártevők 242 ezer hektárt tettek eddig tönkre, ez a búza vetésterületének 11,4 százaléka. A kártevők nagyobb arányú megjelenését csak augusztusra várták, de a nagy meleg és a szárazság miatt korábban jöttek – magyarázta Stancu, és hozzátette, hogy a kisebb termés és a kártevők miatt keletkezett minőségi aggodalmak eloszlatják az idei exporthoz fűzött reményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik