Belföld

PM újra nekilát a “házibulitörvénynek”

Miután az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesnek találta a 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet 7/A. § (1) bekezdését, a Pénzügyminisztérium vizsgálja annak lehetőségét, hogyan lehet egy jogi értelemben minden formai és tartalmi követelménynek eleget tévő jogszabállyal a rendelet eredeti célját, a feketegazdaság elleni hatékony fellépést elérni.

A PM széleskörű közigazgatási egyeztetés után módosította a számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló 24/1995. (XI. 22.) PM rendeletet. Ez a kereskedelmi forgalomba kerülő termékek esetében meghatározza a háztartásban szokásosnak mondható mennyiséget, továbbá előírja, hogy az e fölötti vásárlásnál az eladó áfás számlát állítson ki, ennek ötszöröse fölött pedig csak az áfa alanyiságát igazolni tudó vevő vásárolhasson.

A 2003. április 15-től hatályos módosított jogszabály 7/A. § (1) bekezdését alkotmányellenesnek találta és megsemmisítette, arra a formai okra hivatkozva, hogy a rendelet sérti az Alkotmány azon rendelkezését, miszerint a miniszteri rendelet törvénnyel nem lehet ellentétes.

Mivel a feketegazdaság elleni határozott fellépés továbbra is cél, a PM számba veszi azokat a lehetőségeket, amelyek révén ez a cél a jogrendszer formai és tartalmi követelményeinek maradéktalan betartásával megvalósítható. Ez valószínűleg törvényi kereteken belül megvalósuló szabályozást fed majd.


Ellentmondásos hírek érkeznek Kínából a vakcinák hatásosságát illetően, de még 50 százalék is megvéd a súlyos betegségtől. Társadalmi szinten viszont most üt vissza az eddigi titkolózás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.