Belföld

Németország kitörést keres – Reformok a fenyegető EU-szankciók árnyékában

Németország megkapta újabb, sokadik figyelmeztetését az Európai Uniótól. Az ok: bár itt a recesszió, hiszen mínusz tartományba fordul a gazdasági növekedés, a német vezetés mégis adócsökkentést tervez, tovább növelve ezzel a költségvetési deficitet.

Az Európai Bizottság elvárja, hogy Németország tartsa tiszteletben az Európai Monetáris Unió politikáját. A költségvetési hiányküszöb újabb, immár harmadik egymást követő évi túllépése 2004-ben összeegyeztethetetlen a közös költségvetési szabályokkal – mondta egy berlini nemzetközi gazdasági konferencián Pedro Solbes pénzügyi biztos.

Ösztönözzön a fogyasztás!

Közismert, hogy Németország mély gazdasági válsággal kénytelen szembenézni, a recesszió elkerülhetetlen, s a korábban 0,6 százalékosra becsült idei gazdasági fejlődést a negatív értéktartományba veti. A berlini DIW, Németország vezető kutatóintézete a napokban tette közzé előrejelzését, miszerint az idén mínusz 0,1 százalékos lesz a gazdasági növekedés.

A kiábrándító prognózis egy időben látott napvilágot Gerhard Schröder német kancellár merész adócsökkentési terveivel, amelyektől a német gazdaság felfrissülését, a GDP jövő évi 2 százalékos növekedését remélik. A kancellár az elmúlt hét végén jelentette be, hogy 2004-től csökkentik a jövedelemadót, ezzel próbálják ösztönözni a fogyasztókat arra, hogy többet vásároljanak. Gazdasági elemzők szerint viszont a jövedelemkiesés azzal fenyeget, hogy tovább növekszik a költségvetési hiány. Ráadásul a kormány újabb hitelfelvételi igényt jelentett be, az új kölcsönökkel valószínűleg a szintén gazdaságélénkítő, 150 milliárd eurós, 12 évesre tervezett közlekedésfejlesztési programot finanszírozzák.

A német fejlemények természetesen Brüsszel azonnali, újabb figyelmeztetését vonták maguk után.

Solbes elégtelent ad, de örül a reformnak

2002-ben Németország megszegte az euróövezetnek a költségvetési hiányt szabályozó előírásait, meghaladva a megengedett 3 százalékos hiányküszöböt. Miután Hans Eichel pénzügyminiszter nemrég elismerte, hogy a kormány 2003-as előrejelzései túl derűlátóak, minden jel arra utal, hogy Berlin az idén is megszegi a stabilitási és növekedési paktumot, s ezt Pedro Solbes már elégtelen teljesítményként értékelte. A pénzügyi biztos ugyanakkor üdvözölte a teljes lendülettel útjára indított reformot, különösképpen értékelve a kormány legfrissebb reformterveit az egészségügy, a társadalombiztosítás és a munkaügy terén.

Az ellenzék nem tesz keresztbe

Németországban napjainkban több mint négymillió ember él munkanélküli segélyből. Felismerve az általános hangulatot, a német politikusok azt ígérték, hogy közösen lépnek fel a gazdaság fellendítése érdekében. Az ellenzéki CDU/CSU azt ígérte, támogatni fogja Gerhard Schröder adócsökkentési terveit. A német sajtó arról tájékoztatott, hogy Edmund Stoiber, a CSU elnöke és Angela Merkel, a CDU vezetője közös levélben jelezték a német kancellárnak, hogy az ellenzék nem akadályozza majd meg a reformcsomag elfogadását a parlamentben. A német pénzügyminisztérium már elkezdte a tárgyalásokat a szövetségi kormánnyal az adócsökkentési terv végrehajtásának részleteiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik