Belföld

Medgyessy: az aszálykárokat csak részben vállalja a kormány

A nemrégiben hozott takarékossági intézkedések fedezetet jelentenek a kismamák elmaradt jövedelempótló támogatásának kifizetéséhez - közölte Medgyessy Péter miniszterelnök a Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában.

A kormányfő megerősítette: kérelem nélkül, automatikusan és adómentesen kapják meg az érintett kismamák azt az elmaradt jövedelempótló támogatást, amelyet a Legfelsőbb Bíróság precedens értékű döntésében ítélt meg. “Az elmaradt támogatást ki fogjuk fizetni, pótoljuk az előző kormány mulasztását” – jelentette ki a kormányfő. “Az a véleményem, hogy jó helyre kerül ez a pénz” – fűzte hozzá.

Az ellenzék követeléseire reagálva a miniszterelnök közölte: szeretnék a kormányt túllicitálni, amin nem lepődik meg, ugyanakkor – mint mondta – “ez nem elegáns”. “Az ellenzéknek – amikor kormányon volt – módja lett volna kifizetni a kismamák támogatását” – tette hozzá.

Medgyessy Péter szólt arról, hogy a kormány a jövő heti ülésén dönt az aszály-, illetve a fagykárok enyhítéséről. Az aszálykárok kapcsán úgy fogalmazott: sajnos nagyon súlyos a helyzet, a gazdák joggal várják el a segítséget, amit a kormány meg is ad. A kormányfő ugyanakkor jelezte: nem tudják az egész terhet átvállalni, de biztosan segítséget adnak. A fagykárok enyhítésével összefüggésben elmondta: “józan, befolyásoló intézkedésekre lehet számítani”. Medgyessy Péter szerint a szükséges intézkedések egy részére van fedezet, egy részét pedig “ki kell gazdálkodni”.

A gazdaság helyzetéről szólva kijelentette: nincs válság és amíg miniszterelnök lesz, Magyarországon nem is lesz gazdasági válság. Hangsúlyozta, hogy a kormány hosszú távon gondolkodva hozza meg döntéseit. Mint mondta: biztosítani kell a gazdaság növekedését, az infláció csökkenését, a munkahelyek számának bővülését és fontosnak nevezte, hogy “a forint értékén legyen értékelve”.

“Most ez történik” – fűzte hozzá a miniszterelnök, aki szerint a forint ma “nagyjából reálisan van értékelve”, és ez biztosítja azt, hogy a beruházóknak legyen kedvük fejleszteni. A kormányfő a Balaton alacsony vízállásával kapcsolatban úgy fogalmazott: bizonyos kockázatokkal járna beavatkozni egy természetes tó életébe.

Rámutatott: támogatást biztosítanak azoknak a kutatásoknak, amelyek választ adhatnak arra, hogy milyen változások várhatóak a tóval kapcsolatban a következő években. Szólt arról, hogy a kormány döntései értelmében “átadják a Balatont a horgászoknak”, nem lehet anyagi akadálya a szúnyogirtásnak és lehetővé teszik külföldi repülőgépek fogadását a sármelléki repülőtéren.

Medgyessy Péter a közvélemény-kutatási adatokkal összefüggésben úgy vélekedett: a politika ugyanolyan verseny, mint a sport. “Egy lényeges kérdés van: az emberek érezzék, hogy a verseny értük folyik” – tette hozzá, megjegyezve: örülne, ha a politika stílusa, hangneme megváltozna és nyugodtabb lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik