Belföld

Az MDF szerint mélyponton a gazdaság

admin

2003. 07. 03. 14:27

Az MDF szerint mélyponton van a gazdaság - mondta Dávid Ibolya csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

“A gazdaság mélypontra került, tovább nőtt a tőkekivonás, visszaestek a beruházások, valamennyi gazdasági mutató romlott” – mondta az MDF elnöke. Hozzátette: nőtt az államháztartás hiánya, ismét csökkent a bruttó hazai össztermék növekedési üteme, az infláció pedig 5 százalék körül megrekedt.

Nincsenek prioritások a gazdaságban, éppen ezért a Magyar Demokrata Fórum sürgeti, hogy a kormány mielőbb dolgozza ki hosszú távú gazdaságpolitikai programját – jelentette ki. Az MDF elnöke közölte, támogatja az Ifjúsági Demokrata Fórum demonstrációját, amelyet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium elé tervez július 14-re, amelyen a mezőgazdaság állapota miatt kívánnak tiltakozni.

A pártelnök társadalmi kérdésekről szólva kijelentette: a politikai közélet történései egyes esetekben az alkotmányosság kereteit súrolják. Példaként a kórháztörvény parlamenti elfogadását hozta, ami szerinte sértette a köztársasági elnök méltóságát is. A politikus, aki az előző kormány igazságügy-minisztere volt, kitért a büntetőeljárási törvény módosítására, amelyet veszélyesnek tart.

Dávid Ibolya szerint az óvadék intézményét nem lehet banki hitelkonstrukció és személyes kezességvállalás nélkül bevezetni, ezért is halasztották el 1998-ban annak bevezetését. Az előzetes letartóztatás intézményének módosítását elhamarkodottnak tartja és hiányolja az átmeneti rendelkezés bevezetését.

Katona Kálmán általános alelnök a sajtótájékoztatón úgy vélte: nem durva túlzás, ha a kormány politikáját falurombolónak tartja az MDF, elindult ugyanis a kis posták bezárása és a vasúti szárnyvonalak megszüntetése. Mint megjegyezte, a kis postáknak az információs társadalom küszöbén informatikai központokká kellene válniuk. A vasúti szárnyvonalak megszüntetésével kapcsolatban elmondta, hogy az Európai Unióban éppen fordított a folyamat, megkezdődött a “vasutak reneszánsza”.

Dávid Ibolya a párt szerdai kibővített elnökségi ülésére utalva kijelentette: az MDF szorgalmaz minden olyan jobboldali együttműködést, amelyben az egyenjogúság és az önállóság érvényesül, ugyanakkor elutasít minden olyan szándékot, amely alkalmas a párt egységének megbontására. “Az MDF vállalja a szembesülést a választók akaratával, hogy a legerősebb legitimációval rendelkezhessen, amit csak a választók adhatnak. Ennek okán az MDF érdeke, kikerülhetetlen felelőssége, hogy az európai parlamenti választáson önállóan induljon.”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.