Belföld

Kinek mit hoz a Sulinet Expressz?

A tisztánlátás érdekében a FigyelőNet összegyűjtötte a legfontosabb problémákat, amelyek a Sulinet Expressz keretében vásárolt gépek, eszközök, évi legfeljebb 60 ezer forintos adójóváírása kapcsán felmerülhetnek.

Miután Magyar Bálint átadta az első Sulinet Expressz PC-t, a program elméletileg elindult, a gyakorlatban azonban nem minden kereskedő készült fel százszázalékosan; várjunk még néhány napot, mielőtt megrohamozzuk a legközelebbi üzletet. Az alábbiakban az adókedvezménnyel kapcsolatos legfontosabb szempontokat vettük górcső alá.


Az összevont adóalap adójából, azaz a számított adóból jön le a maximum 60 ezer forint jóváírás.

Bár a Sulinet információs számán is egymásnak ellentmondó információt kaptunk, rövid nyomozás után bizton állíthatjuk, hogy évi maximum 60 ezer forinttal nem adóalapunkat, hanem az összevont adóalapunk adóját csökkenthetjük.

Ha több gépet vásárolunk egy évben, akkor is csak maximum 60 ezer forint/év a személyenkénti adójóváírás.

Az adókedvezmény akkor is igénybe vehető, ha egy adóév során több különböző alkalommal történik a vásárlás, de a Sulinet Expressz egyéb feltételeinek minden egyes vásárlásra külön-külön is fenn kell állniuk. Az adókedvezmény együttes összege ez esetben sem haladhatja meg az adóévi 60.000 forintot.

 Ami vásárolható:

• 258 féle számítógép
• Számítástechnikai eszközök: például nyomtatók, szkennerek, kivetítők, digitális fényképezőgépek, modemek, pendrive-ok…
• Opciós és upgrade alkatrészek (kivéve alaplap)
• 72 féle szoftver

Ha több jogcímen vagyunk jogosultak, akkor is legfeljebb 60 ezer forint az adójóváírás.



A jogszabály biztosította adókedvezményt egy személy több jogcím alapján (például pedagógus, szülő, felnőttképzésben résztvevő stb.) is igénybe veheti, de az ilyen módon megállapítható adókedvezmény (figyelembe véve azt is, hogy a jogszabály alapján a kedvezmény nem csak számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzése esetén jár) együttes összege sem haladhatja meg egy adóévben a 60.000 forintot.

Egy gyermek után is mindkét szülő igénybe veheti az adókedvezményt, de egy termék után csak egy személy élhet az adójóváírással.

Mivel Magyarországon nem családi, hanem személyi jövedelemadó rendszer működik, ezért a jogszabály alapján mindkét szülő (külön-külön is) igénybe veheti az adókedvezményt, ha egyébként megfelelnek az igényjogosultsági feltételeknek. A szülők azonban a fenti adókedvezményüket egy termék megszerzéséhez nem vonhatják össze (de külön-külön vásárlással érvényesíthetik), mert nem lehet ugyanarról a termékről két szülőnek számlát kiállítani.

 Ahol a gépek megvásárolhatók:

A Sulinet Expressz keretében megvásárolható gépek, alkatrészek forgalmazóiról és elérhetőségeikről a http://www.sulinet.hu/ado oldalon találunk részletes listát.
Az Infovonal száma 318-1318, munkanapokon 8-18 óra között hívható.

Ha gépet vásárlunk, csak a vásárlás évében csökkenthetjük adónkat, ha bérlünk, lízingelünk, akkor több évig is.



Mivel az adókedvezmény összege évenként nem haladhatja meg a 60 ezer forintot, érdemes mérlegelni, hogy melyik megoldás számunkra a leggazdaságosabb: a gépvásárlás, a bérlés vagy a lízingelés-e. Vásárlás esetén csak a számla keltének évében csökkenthetjük adónkat, lízing és bérlet esetén több évig, de fontos, hogy a jogosultság (munkaviszony, hallgatói jogviszony) szintén fennálljon továbbra is.

Több évig élhetünk az adójóváírással, ha különböző években vásároljuk meg a különböző termékeket.

Ha évente újabb PC-t és egyéb eszközöket (nyomtató, szkenner, digitális fényképezőgép), vagy alkatrészt vásárlunk, természetesen adott évben a vásárlás után élhetünk a 60 ezer forintos adójóváírási lehetőséggel.

Munkaviszony, illetve hallgatói jogviszony igazolása szükséges a szerződéskötéshez.

Pedagógusok, oktatók esetében a közalkalmazotti jogviszony vagy a munkaviszony adott időpontban való fennállását igazoló okirat, hallgatók, felnőttképzésben résztvevők, szülők esetében a tanulói, hallgatói jogviszonyt tanúsító, az adott intézmény által kiállított (iskolalátogatási) igazolás is megfelel az igényjogosultság tanúsítására.

Adókedvezményhez juthatnak:

– A pedagógusok, akik a számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzéséről készült számla (számlák) kiállításának időpontjában pedagógus igazolvánnyal rendelkeznek, továbbá akik OM-azonosítóval rendelkező intézményben pedagógus munkakörben foglalkoztatottak, továbbá akik OM-azonosítóval rendelkező intézményben pedagógiai előadó, pedagógiai szakértő, szabadidő-szervező, gyermek- és ifjúságvédelmi felelős munkakörben foglalkoztatottak.

– Az oktatók, akik a számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzéséről készült számla (számlák) kiállításának időpontjában felsőoktatási intézményben oktatói munkakörben foglalkoztatottak, illetve akik ilyen munkakörből mentek nyugdíjba.

– A felnőttképzésben résztvevők, akikkel felnőttképzési intézmény felnőttképzési szerződést kötött; (nem igényjogosultak a felnőttképzési intézményben oktatók, előadók – ők oktatói státusz alapján sem tekinthetők igényjogosultaknak).

– A hallgatók, akik a felsőoktatási törvényben felsorolt felsőoktatási intézményben akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben vagy főiskolai, egyetemi szintű alapképzésben vagy szakirányú továbbképzésben vagy doktori képzésben vesznek részt, függetlenül attól, hogy tanulmányaikat milyen oktatási formában végzik, ha a számukra a számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzéséről készült számla (számlák) kiállításának időpontjában valamelyik felsőoktatási intézménnyel a hallgatói jogviszonyuk fennállt és van adóköteles jövedelmük.

– A szülők (vagy eltartók), akik gyermeküket saját háztartásukban tartják el és a gyermek nappali rendszerű iskolai oktatásban vagy a felsőoktatásról szóló törvényben felsorolt felsőoktatási intézményben hitelesített iskolai rendszerű első alapképzésben vesz részt, ha a számukra a számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzéséről készült számla (számlák) kiállításának időpontjában gyermekük valamelyik nappali rendszerű iskolai nevelést-oktatást folytató, OM azonosítóval rendelkező általános iskolával vagy szakiskolával vagy középiskolával vagy gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézménnyel tanulói, vagy a követelménynek megfelelő felsőoktatási intézménnyel hallgatói jogviszonyban állt.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik