Belföld

Kész a gáztörvény végrehajtási rendelete

A gáztörvény végrehajtási rendeletét és a feljogosított gázfogyasztókról szóló rendeletet a kormány a jövő héten tárgyalja és várhatóan el is fogadja.



Hatvani György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumenergetikai helyettes államtitkára az Ipari Energiafogyasztók fórumán csütörtökön Budapesten elmondta: a két rendeletnek azért van jelentősége, mert a június 16-án elfogadott gáztörvényben meghatározott 2004. január 1-jei piac-nyitáshoz a leendő feljogosított fogyasztóknak már augusztusban el kell indítani az engedélyeztetési eljárást.

Az államtitkár utalt arra, hogy 2004. január 1-jén a gázpiac 41 százaléka nyílhat meg. Az EU irányelve szerint jövő év július 1-jéig a nem háztartási fogyasztók 100 százaléka feljogosított fogyasztó lesz, míg 2007. július 1-jéig az összes gázfogyasztó számára megnyílik a piac. A piacnyitáshoz a következő négy-öt hónapban összesen öt kormányrendeletet, 15 miniszteri rendeletet és egy üzemi és kereskedelmi szabályzatot kell elfogadni. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a piacnyitás után egyidejűleg működni fog a versenypiac és a közüzemi szolgáltatók is jelen lesznek. A jelenlegi háromszereplős – értékesítő, szolgáltató és fogyasztó – gázpiaci szerkezetet felváltja január 1-jétől egy hét-nyolcszereplős piac, amelyen megjelenik a szállító, a tároló, a közüzemi nagykereskedő, a szabadpiaci kereskedő is.

A szakember szerint a liberalizálódó gázpiac legfontosabb szereplője a feljogosított fogyasztók lesznek. Ezek elsősorban a villamos energia termelők, illetve az 500 köbméter/óránál nagyobb teljesítményt lekötő fogyasztók lesznek. A feljogosított fogyasztóknak 2003. október 31-ig kell döntenie arról, hogy január 1-jétől a szabadpiacra lépnek-e. Hatvani György szerint január 1-jétől várhatóan 300-400 fogyasztó léphet ki a piacra és válhat le a közüzemi gázszolgáltatóról. Emlékeztetett arra, hogy a január 1-jei 41 százalékos piacnyitás után jövő év július 1-jétől további 30 százalékos liberalizáció várható, így összesen a gázpiac 70 százaléka válik szabaddá.Hatvani György kiemelte, hogy a gáztörvény a háztartási és a kommunális közüzemi fogyasztókat előnyben részesíti a szabad hozzáférés szempontjából. Utalt arra, hogy a Magyar Energia Hivatal szerepe kibővül és a jelenlegi engedélyezési, árelőkészítési és fogyasztóvédelmi klasszikus szerepe mellé rendszer- és piacfelügyeleti, adatgyűjtés- és szolgáltatási feladatot is kap.

A GKM államtitkára elmondta: az átállási veszteségek kezelésére is megoldást kínál a gáztörvény. Eszerint ha 90 napon belül nem sikerül a feleknek megállapodni, a gázt felajánlhatják árverésen, illetve egy pénzügyi alap létesül a veszteségek fedezésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik