Belföld

Katonai légtér a Bükki Nemzeti Park felett

admin

2003. 07. 03. 08:43

Speciális katonai célú légtérnek jelölték ki a Bükki Nemzeti Park fölött a Gyöngyös és Miskolc közötti légteret, annak ellenére, hogy több környezetvédő szervezet tiltakozott a lépés miatt - erősítették meg a Magyar Nemzetnek a HavariaPress értesülését.

A nemzeti park feletti légteret hatezer méteres magasságig foglalták le, hogy a légtérben a katonai gépek alacsony repüléssel tudják tesztelni a terepkövető lokátorok képességeit. Európában már rég megtiltották az ilyen alacsony magasságú katonai repüléseket a veszélyesség és a zajszennyezés miatt. Ezért egyes feltételezések szerint a NATO más országokból kitiltott repülőgépei gyakorlatoznak majd a környéken, hiszen jelenleg legfeljebb négy MiG-29-essel jelenhetne meg itt a Magyar Honvédség.

A Honvédelmi Minisztérium egyelőre nem tudott tájékoztatást adni, hogy milyen célra és kik foglalták le a területet. Az érintett nemzeti parkban a fekete gólyák és több veszélyeztetett ragadozómadár-faj – így a parlagi és a békászó sasok, a vándorsólymok és a kerecsensólymok, illetve a kígyászölyvek és a darázsölyvek – élnek. A fokozottan védett madárfajok különösen érzékenyek élőhelyük nyugalmára, ha ott bármiféle emberi tevékenység nagymértékben zavarja életüket és szaporodásukat, így az állandó zaj könnyen az elköltözésükhöz vagy kihalásukhoz vezethet.

Forrás: Magyar Nemzet

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.