Belföld

Katonai légtér a Bükki Nemzeti Park felett

Speciális katonai célú légtérnek jelölték ki a Bükki Nemzeti Park fölött a Gyöngyös és Miskolc közötti légteret, annak ellenére, hogy több környezetvédő szervezet tiltakozott a lépés miatt - erősítették meg a Magyar Nemzetnek a HavariaPress értesülését.

A nemzeti park feletti légteret hatezer méteres magasságig foglalták le, hogy a légtérben a katonai gépek alacsony repüléssel tudják tesztelni a terepkövető lokátorok képességeit. Európában már rég megtiltották az ilyen alacsony magasságú katonai repüléseket a veszélyesség és a zajszennyezés miatt. Ezért egyes feltételezések szerint a NATO más országokból kitiltott repülőgépei gyakorlatoznak majd a környéken, hiszen jelenleg legfeljebb négy MiG-29-essel jelenhetne meg itt a Magyar Honvédség.

A Honvédelmi Minisztérium egyelőre nem tudott tájékoztatást adni, hogy milyen célra és kik foglalták le a területet. Az érintett nemzeti parkban a fekete gólyák és több veszélyeztetett ragadozómadár-faj – így a parlagi és a békászó sasok, a vándorsólymok és a kerecsensólymok, illetve a kígyászölyvek és a darázsölyvek – élnek. A fokozottan védett madárfajok különösen érzékenyek élőhelyük nyugalmára, ha ott bármiféle emberi tevékenység nagymértékben zavarja életüket és szaporodásukat, így az állandó zaj könnyen az elköltözésükhöz vagy kihalásukhoz vezethet.

Forrás: Magyar Nemzet

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik