Belföld

Új pénzt hoztak forgalomba Szerbiában

admin
admin

2003. 07. 03. 08:26

Új fizetőeszköze van szerdától Szerbiának. A délszláv államunió nagyobbik köztársaságában eddig a jugoszláv dinár volt forgalomban. Dinár lesz ezentúl is Szerbia fizetőeszköze, csak éppen a címleteken már nem Jugoszlávia jegybankja, hanem a Szerbia jegybankja felirat lesz látható - jelentette be szerdán Mladjan Dinkic jegybankelnök.

Dinkic szerint azért a szerdai napot választották az új fizetőeszköz kibocsátásának kezdetéül, mert 1884-ben ezen a napon jelent meg az első szerbiai pénz, a százdináros. Szerdától egészen a jövő év végéig az eddigi jugoszláv dinárt folyamatosan fel fogja váltani a szerb dinár.

A Jugoszláv Szövetségi Köztársaságot jogilag az idén február 4-én alakították át Szerbia és Montenegró államközösségévé. A jugoszláv jegybankból szerb jegybank lett – az államközösségnek nincs közös központi bankja -, és Dinkic maradt a pénzintézet élén. A jegybankelnök már Jugoszlávia megszűnése után egy héttel bejelentette, hogy Szerbiának új fizetőeszköze lesz.

A jugoszláv dinár azonban nem változhatott Szerbia és Montenegró dinárjává, mivel a kisebbik köztársaságban az euró a hivatalos fizetőeszköz. Több javaslat is felmerült, hogy mi legyen Szerbia új pénzneme, és noha leginkább a szerb dinárt emlegették, felmerült a “szerb monéta” elnevezés is. Maradt végül a már megszokott dinár név, csak még azt nem tudni, hogy az árfolyamtáblázatokon “sed” vagy “srd” lesz-e a rövidítése.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.