Belföld

Duisenberg kizárta az EKB további kamatmérséklését

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Wim Duisenberg csütörtökön gyakorlatilag kizárta, hogy az EKB, a jövő heti értekezletén, folytatná a kamatcsökkentést.

Az Európai Parlamentben elmondott beszámolójában a bankelnök úgy vélte, hogy az inflációs kilátások nem változtak azóta, hogy az EKB június elején fél százalékponttal rekordmélységbe, 2,00 százalékra süllyesztette az irányadó kamatminimumát. Azt mondta, hogy a jelenlegi kamatszint teljesen megfelelő a várt középtávú gazdasági fejlemények fényében.

Hozzátette, hogy a pénzügypolitika önmagában nem képes tartós és fenntartható növekedést táplálni, és a gyenge gazdasági növekedés, valamint az euró erősödése miatt minden korábbinál nagyobb szükség van szerkezeti reformokra. – Az EKB megtette a magáét, úgyhogy a kormányok nem bújhatnak többé a bank mögé, felelősségüket leplezendő a sürgős szerkezeti reformok elmaradásáért – mondta.

Nyilatkozata lejtőre küldte az eurót. Ehhez hozzájárult Gerhard Schröder német kancellár is, kijelentvén a német szövetségi parlamentben, hogy az euró erőssége nagyon árt a német gazdaságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik