Belföld

Csökkenő forgalom a KLM-nél

A holland KLM légitársaság utasforgalma júniusban 9 százalékkal kisebb volt, mint tavaly júniusban. Ennek ellenére a foglaltság, 79,7 százalékon, változatlan maradt, mert közben a kapacitást is csökkentették 9 százalékkal - közölték a vállalatnál csütörtökön.

Az ázsiai-csendes óceáni viszonylatokon a múlt hónapban is erősen érződött az atípusos tüdőgyulladás (SARS) pánik hatása. Ott az utasforgalom 28 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, miközben a szállítókapacitást 23 százalékkal csökkentette a KLM. A foglaltság 5,8 százalékponttal 77,9 százalékra csökkent ezeken a járatokon június átlagában. A hónap végére a foglaltság már meghaladta az egy évvel korábbit, de 20 százalékkal kisebb kapacitás eredményeképp.

Az észak-atlanti járatokon a foglaltság 0,7 százalékponttal 89,2 százalékra nőtt júniusban. Az utasforgalom 8 százalékkal kisebb volt, mint egy éve, miközben a kapacitást 9 százalékkal csökkentették.

Az európai viszonylatokon az utasforgalom azonos volt a tavaly júniusival, és 2 százalékos kapacitáscsökkentés nyomán a foglaltság 1,9 százalékponttal 79,6 százalékra emelkedett. A KLM szerdán 7,49 eurón zárt az amszterdami értéktőzsdén, ezzel 18,41 százalékkal maradt el az év elejitől. Idén 9,79 és 5,20 euró között változott az ára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik