Belföld

Vaskezű rendőrkapitány Budapest élén

Kemény hangú beszédet mondott kinevezése alkalmából Budapest új rendőrfőkapitánya. Gergényi Péter embertelen sok munkát ígér és fegyelmet vár el az állománytól. Betiltotta, hogy a rendőrök mellékállásokat vállaljanak, szigorítja az öltözködési fegyelmet. Szerdától csúcsforgalom esetén közlekedési rendőr irányítja a forgalmat több csomóponton.

Kedden beiktatták Gergényi Péter dandártábornokot Budapest rendőrfőkapitányi tisztségébe. Gergényi 1996-tól 2003-ig a Bács-Kiskun megyei rendőrség első embere volt.

Olvassa el…

…a Kecskeméti lapok cikkét Gergényi távozásáról, Bács-Kiskun megyei tevékenységéről!

Salgó László vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány beszédében kiemelte, Gergényi Péter olyan, mint a híre: “egybeszabott, egybőlszabott, kemény, határozott”. “Nem kérem, hanem elvárom, hogy támogassák az új budapesti rendőrfőkapitányt. Aki erre nem jön rá időben, az majd észreveszi, hogy Gergényi Péter ki fogja ezt kényszeríteni” – fogalmazott Salgó László. Hangsúlyozta: az új rendőrfőkapitány személyesen és szakmailag is élvezi bizalmát. A beiktatáson részt vett a Pál Tibor, a BM politikai államtitkára, Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere és Sódor István fővárosi főügyész.

Az országos rendőrfőkapitány négy területen vár el változást Gergényi Pétertől és a testülettől: a szervezet megújításában, a társadalmi követelményekhez igazításában, a közlekedési-irányítás terén a rendőrségre jutó feladatok végrehajtásában, a korrupció elleni kíméletlen fellépésben és az állampolgári igényeknek jobban megfelelő közterületi jelenlétben.

Embertelen sok munka

Hazajöttem! – köszöntötte az állományt az új budapesti rendőrfőkapitány, aki korábban 23 évet töltött el budapesti rendőrként. Gergényi Péter „munkát, sok munkát, embertelen sok munkát” ígért a jelenlévőknek, majd elmondta: célja a BRFK eddigi értékeinek megőrzése és továbbfejlesztése.


Kiemelte, senkinek a múltjával nem kíván foglalkozni, de rendet, fegyelmet, törvényességet és eredményességet vár el és követel meg az állománytól. Csak azzal tud együttműködni – hangsúlyozta, aki a rendőri esküben foglaltakat betartja. Ígérete szerint drákói szigorral lép fel a legkisebb korrupció ellen is, és minden ilyen esetben vizsgálni fogja a parancsnoki felelősséget.

Pályaudvarok, lőfegyverek, csomópontok

Bejelentette: a belváros és a pályaudvarok rendjének biztosítására külön egységet hoz létre. Mint mondta, ez a “vesszőparipája”. A jövőben maroklőfegyverre engedélyt kizárólag akkor ad ki a rendőrség, ha a törvény ezt kötelezővé teszi. “Különös méltánylást érdemlő esetben a kérelmet hozzám terjesszék fel, én pedig nem fogom azt engedélyezni” – jelentette ki.

Döntése értelmében a közlekedésbiztonság javítása érdekében szerdától a Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út – Múzeum körút vonalában csúcsforgalmi időben forgalomirányító rendőrök segítik a közlekedést, augusztus 20-áig elkészül Budapest baleseti térképe. Gergényi Péter hangsúlyozta: szigorú, de igazságos büntetést akar a közlekedési szabálysértőkkel szemben.

Görgényi a szervezetről

A törvényesen intézkedő rendőrt meg fogja védeni, ám el is várja a törvényes, de kemény intézkedéseket. Mint mondta, “minden törvényesen intézkedő rendőr mögött ott áll a parancsnoki kar, és személyesen én magam is”.

Gergényi azt ígérte, megszünteti a fölösleges vezetői szinteket, azonban arra kérte az állományt, ne hallgasson a folyosói pletykákra. “Nem üzenni fogok, hanem szemtől szembe, személyesen közlöm a döntésemet” – hangsúlyozta.

Szólt az öltözködési fegyelem szigorításáról és a rendőri munkával összeegyeztethetetlen mellékállások mielőbbi felszámolásáról. Ez utóbbira július 15-ig adott határidőt.

Szükségesnek tartja az URH-szolgálat visszaállítását, a “nyomozóportyák” ismételt bevezetését, a nyomozók osztott munkarendjének kialakítását, a motoros rendőrök rendszeres járőrszolgálatra utasítását.

Javítani kívánja a felderítési mutatókat a lopás, betöréses lopás és zseblopás esetében. A zsebtolvajokról azt mondta: “engem nem zavar, ha átmennek más megyébe, de Budapesten ne legyenek”.

Görgényi a sajtóról

Gergényi Péter szemléletváltozást vár el a sajtóval való együttműködésben is. Kiemelte: “a leglényegesebb, hogy a sajtónak soha nem hazudunk”. “A sajtó nem ellenünk van, hanem velünk, ugyanolyan kolléga mindaddig, amíg ugyanolyan korrekt, tisztességes, mint mi” – fűzte hozzá Budapest új rendőrfőkapitánya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik