Belföld

Postabank: a világ vezető magántőke befektetői is a pályázók között

A Postabank(Pb) Rt. privatizációs tenderére indikatív ajánlatot adott be a Bartha és Társai Kft. a világ két vezető magántőke befektetőjével (a Warburg Pincus-szal és az Advent International-lel) alkotott konzorciuma is - erősítette meg az Econews piaci körökből származó értesülését Kecskés Ilona, a Bartha és Társai partnere.

Bartha János, aki a Credit Suisse First Boston (CSFB) közép- és kelet-európai befektetési banki működését több mint 10 évig irányította, a Bartha és Társai Kft.-t azzal a céllal hozta létre, hogy magántőke befektetéseket generáljon és valósítson meg a régióban. Két volt kollégája a CSFB-től szintén csatlakozott a Bartha és Társai Kft.-hez. A Bartha és Társai által vezetett konzorcium két másik tagja közül a mintegy 2,3 milliárd dollárt kezelő Advent International Magyarországon is ismert, mert már több befektetést is eszközölt a régióban. A 8 milliárd dollárt kezelő Warburg Pincus a világon az egyik legnagyobb presztízzsel bíró magántőke befektető. A Warburg Pincus jelentős tapasztalatokkal rendelkezik pénzintézetekbe történő befektetések terén.

Mint korábban már nyilvánosságra került, a Pb megvásárlására összesen hat befektető adott be szándéknyilatkozatot. A másik öt potenciális vevő mind hitelintézet. Az Econews információi szerint az OTP Bank, a Budapest Bank, az Erste Bank Hungary, a HVB Bank Hungary és a Citibank nyújtott be indikatív ajánlatot, néhányuk esetében a pályázó az anyabank. A pályázati információs csomagot rajtuk kívül a Kereskedelmi és Hitelbank is megvásárolta, de ő végül nem szállt be a versenybe.

Ajánlott videó