Belföld

Politikai tranzakció a Fiatnál – eladják a repülési részleget

admin

2003. 07. 02. 08:53

Nyereséges üzletágától, a repülési és űrtechnikai részlegtől válik meg a Fiat. A vevők politikai kapcsolatait bizonyítja, hogy a tanácsadóik között van a brit ex-kormányfő és az idősebb George Bush.

Az olasz állami hadiipari cég, a Finmeccanica SpA és az amerikai vállalati fel- és kivásárlásokra szakosodott társaság, a Carlyle Group Inc. megállapodott arról, hogy megvásárolják a hatalmas adósságállománnyal küzdő Fiat csoporttól a repülőgép-ipari és űrtechnológiai ágazatot, a FiatAvio divíziót. A vételár a Bloomberg hírügynökség szerint 1,5 milliárd eurót, vagyis 1,73 milliárd dollárt tesz ki.


Kiárusítják a családi ezüstöt


A tranzakciót a washingtoni központú Carlyle és a római székhelyű Finmeccanica finanszírozza adósság-átvállalás és rendelkezésre bocsátott tőke formájában. A FiatAvio vagyontárgyait egy új cég fogja felvásárolni, amelyet 70 százalékban a Carlyle, 30 százalékban pedig a Finmeccanica birtokol.

A Fiat nem véletlenül kényszerült a „családi ezüst”, a viszonylag jól működő repülőgép-ipari részleg eladására. Nem a FiatAvióval vannak ugyanis problémái az Agnelli család által irányított konszernnek, hanem a fő üzletággal, az autógyártással. A Fiat munkahelyek ezreit szünteti meg világszerte, és gyárakat kénytelen bezárni, miután két egymás utáni évben is csak veszteséget termelt a társaság.


 A FiatAvióról

A FiatAvio részt vesz az európai űrkutatási projektben, így például az Ariane 5 rakétákhoz hajtómű-veket szállít, továbbá alkatrésze-ket gyárt polgári és katonai repü-lőgépekhez és helikopterekhez. A FiatAviónak 14 gyártóbázisa, ki-lenc kutatási központja és több mint ötezer alkalmazottja van.

Finanszírozzák a veszteséget


A Fiatok, Lanciák, Alfa Romeók veszteséges gyártását pedig most úgy próbálják meg fenntartani, hogy az egyébként nyereséges melléktevékenységektől megszabadulnak a torinói cégnél. Így került sor a FiatAvio eladására is, amely egyébként a legnagyobb profitot hozó vállalkozások egyike volt a Fiat csoportnál. A Fiat klasszikus példája az átalakulásra szoruló cégeknek – magyarázta egy elemző, Derek Lemke-von Ammon, a Thomas Weisel Partners LLC, a San Francisco-i központú befektetési bank társigazgatója a Bloombergnek.

A Finmeccanica a Bloomberg szerint a hadiipari megrendelések növekedéséből szeretne előnyt kovácsolni, s ebből a szempontból a mostani tranzakció igen komoly előrelépést jelenthet. Az olasz kormány, a Berlusconi által irányított kabinet is támogatta a Finmeccanicát ebben a törekvésében, és biztatta a céget arra, hogy vásárolja meg a FiatAviót.


 A biztosítóját már eladta a Fiat

A Fiatnak nem ez az első leválasztási művelete, amióta adósságválságba került. A FiatAvio eladása előtt, idén márciusban értékesítette a cég biztosítási üzletágát, amelyért 2,4 milliárd eurót kasszírozott a torinói cég.

Érdekes politikai kapcsolatok


Lemke-von Ammon, a már idézett befektetési bankár is megjegyezte ennek kapcsán: úgy tűnik, hogy az olasz kormány komolyan beavatkozott az ügylet lebonyolításába.

A Carlyle csoport sokkal kevésbé ismert Magyarországon, ám ez nem meglepő, hiszen a társaság igencsak bizalmi szerepet tölt be egyes ügyletek finanszírozásában. A cégről mindenesetre sokat elmond, hogy egy volt brit miniszterelnök (John Major) és egy volt amerikai elnök szerepel a tanácsadói testületében. A szóban forgó volt amerikai elnök pedig nem más, mint az USA jelenlegi első emberének, George W. Bushnak az édesapja, a ma is rendkívül befolyásos volt CIA-főnök, idősebb George Bush.

Mindez azt bizonyítja, hogy a Fiat konszern ügyei messze túlmutatnak egy cégfelvásárlási tranzakción. A Fiat nemzeti intézmény Olaszországban, és az USA-nak sem mindegy, hogy az idei iraki háború alatt egyik legagilisabbnak bizonyuló európai támogatója (Berlusconi), hogyan rendezi ezt a kényes problémát, amely sok ezer olasz munkavállalót érint. 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.