Belföld

Orosz alumíniumbáróé az angol Chelsea futballklub

Orosz milliárdos üzletember vette meg az angol Premier Liga egyik élvonalbeli futballklubjának, a londoni Chelsea FC-nek a többségét - jelentették be kedden késő este Londonban. A hírre a szerdai nyitásban 43 százalékkal drágult az egyesület részvénye a londoni tőzsdén.

A brit üzleti és sportköröket teljesen váratlanul érő bejelentés szerint Roman Abramovics részvényenként 35 pennyt – összesen nem egészen 30 millió fontot – fizet a teljesen készpénzes ügylet keretében a sportklubot birtokló Chelsea Village cég részvényeinek éppen több mint a feléért, vagyis az ügylet mintegy 60 millió fontra értékeli a céget. Abramovics a krónikusan veszteséges Chelsea-vel együtt annak 80 millió font adósságát is átveszi.

A 36 éves Abramovics londoni értesülések szerint 3 milliárd dolláros vagyonával Oroszország második leggazdagabb embere, Vlagyimir Putyin elnök egyik bizalmasa, és az orosz üzleti élet egyik nagybefektetője. Jelentős érdekeltsége van az egyik legnagyobb orosz olajipari vállalatban, a Szibnyeftben, valamint az orosz alumíniumiparban, az Aeroflot légitársaságban és többségi tulajdonosa az egyik moszkvai tévétársaságnak is.

Abramovics ez utóbbi érdekeltsége meghatározó jelentőségű a brit futballiparban végrehajtott befektetésében, a profi labdarúgásban ugyanis londoni kommentárok szerint “minden a tévéjogok körül forog”.

A most bejelentett tranzakció 59,3 millió fontra értékeli a Chelsea FC egészét, jóllehet a minap a Manchester United egyetlen játékosát, David Beckhamet 30 millió fontért vásárolta meg a Real Madrid.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik