Belföld

Júniusban 4,3 millió munkanélküli volt Németországban

A Bild-Zeitung és a Die Welt információi szerint júniusban ismét magas szinten maradt a német munkanélküliség: mintegy 4,3 millióan voltak munka nélkül. Ez az újraegyesítés óta a június hónapok értékei közül a legmagasabb.

Szezonális kiigazítással a munkanélküliek száma májushoz képest 40 ezerrel csökkent. A tavalyi év júniusához képest 350 ezerrel több idén júniusban a munkanélküliek száma. Ez a legmeredekebb emelkedés több mint tíz éve, és ezért az elemzők a lanyha konjunktúrát okolják. Májusban a munkanélküliek száma a vártnál nagyobb mértékben, 4,342 millióra csökkent, a munkanélküliség mutatója az áprilisi 10,8 százalékról 10,4 százalékra esett. Tavaly májusában 9,5 százalékos volt a munkanélküliség Németországban. A munkanélküliek száma, szezonális kiigazítással, 4,453 millióra csökkent az áprilisi 4,457 millióról. Szezonális kiigazítással a munkanélküliség aránya 10,7 százalékos volt, ugyanannyi, mint áprilisban.

Az EU szabványa szerint számítva Németországban májusban 9,4 százalékos volt a munkanélküliség. A német gazdasági miniszter ezt akkor reménysugárként értékelte, de a remélt áttörés az előzetes adatok szerint továbbra is várat magára. A hivatalos júniusi munkanélküliségi adatokat jövő kedden teszik közzé

Ajánlott videó