Belföld

Jogos volt a ferihegyi akció

Nemzetközi kritikák kereszttüzébe került a magyar kormány Hasim Thaqi koszovói politikus magyarországi feltartóztatása miatt - olvasható a Népszabadságban.

A Koszovói Demokrata Párt (PDK) elnökét, Hasim Thaqit a magyar határőrség hétfő délután a Ferihegyi repülőtéren tartóztatta fel, majd néhány óra múlva elengedte.

Thaqi Pristinából utazott Párizsba, amikor fennakadt a határregisztrációs rendszeren, amely az Interpol által körözött személyként azonosította. Az Interpol Magyar Nemzeti Iroda ügyeletese – mint Garamvölgyi László rendőrségi szóvivő elmondta – haladéktalanul felvette a kapcsolatot a Szerbia és Montenegró-i Interpol-irodával, kérte a körözés megerősítését vagy visszavonását.

A belgrádi hatóságok ekkor közölték: a körözés már nincs érvényben, és ígéretet tettek rá, hogy haladéktalanul intézkednek annak hivatalos (írásos) visszavonásáról is. A magyar hatóságok ekkor továbbengedték a pártvezetőt, aki kedden már Brüsszelben az EU vezetőivel tárgyalt.

Bírálták viszont a magyar hatóságokat szerb és koszovói részről is. Zoran Zsivkovics szerb kormányfő az AP-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a magyarok az európai uniós kormányok és Michael Steiner, a koszovói ENSZ-igazgatás (UNMIK) vezetője nyomására hagyták továbbrepülni Párizsba Thaqit. Vladan Batics igazságügy-miniszter pedig azzal vádolta a magyar hatóságokat, hogy kettős mércét alkalmaztak, amikor futni engedték Thaqit, noha két elfogatóparancs is érvényben van ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik