Belföld

INA-privatizáció: július 10-ig kell megtenni a végső árajánlatot

Horvátország három cégtől várja július 10-ig a végső árajánlatot az INA 25 százalékára. Az idei legnagyobb horvát privatizáció lebonyolításában részt vevő egyik horvát illetékes úgy vélte, hogy a határidő lejárta után néhány nappal a kormány meghozza döntését arról, hogy ki veheti meg a kőolaj- és földgázipari cég egynegyedét.

A magyar Mol Rt., az osztrák OMV és az orosz Rosznyefty adott előzetes árajánlatot januárban a legnagyobb horvát állami cég 25 százalékára és azóta több tárgyalási fordulóra került sor – emlékeztetett a Reuters. Az INA piaci értéke a szakértők szerint 1,2-1,8 milliárd euró, azaz az eladásra felkínált 25 százalék mintegy 300-450 millió eurót ér.

Az INA eladásának végső határidejét az eredetileg tervezett áprilisról júniusra tették át, majd júliusra és vannak olyan vélemények, miszerint a döntés csak az év végi választások után születik meg. Az INA tavalyi nettó nyeresége 854 millió kunára (1 euró=7,5 kuna) nőtt a 2002. évi 358 millióról elsősorban a költségcsökkentések hatására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik