Belföld

EU-csatlakozás: Magyarország már nincs az élbolyban

Vitathatatlanul Észtország vezet a jövőre EU-taggá váló közép- és kelet-európai országok között a Deka-Banknak az Európai Unióhoz való közeledést jelző konvergencia-táblázatán. Míg Magyarország korábban Észtországgal, Szlovéniával és Csehországgal együtt alkotta az élbolyt, a legfrissebb értékelés szerint Magyarország elbúcsúzott az élcsoporttól - írta szerdai számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

A Deka-Bank rendszeresen vizsgálja a közép- és kelet-európai reformállamok közeledését az Európai Unióhoz, az általa alkotott modell, jelzőszámegyüttes, a DCEI (Deka Convergence Economic Indicator) azt mutatja, hogy a vizsgált országok a reálgazdaság, az intézményi, a monetáris, valamint a fiskális politika terén az adott pillanatban mennyiben konvergálnak az Európai Unióval.

A sokáig stabil élcsoport – Észtország, Szlovénia, Csehország és Magyarország – felbomlott – írta ismertetésében a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Észtország elsősége elvitathatatlan, ő az első EU-tagjelölt, amely több mint 80 pontot kapott, s ezzel az eredménnyel az EU-tag Görögország szintjén mozog. Észtország megugrását a monetáris, valamint a reálgazdaságban felmutatott teljesítményének köszönheti.

A DCEI kimondottan rossz fejleményeket dokumentál Magyarország szempontjából. Miközben Észtország felfelé tört, Magyarország az elmúlt fél évben elbúcsúzott az élcsoporttól. A törés a fiskális helyzet rosszabbodására vezethető vissza, a jelek már az év elején mutatkoztak. A DCEI-értékelésben Magyarország már csak kevéssel van Lettország és Lengyelország előtt – írta a német lap.

A DCEI júliusi összjelzőszáma Észtország esetében 82, a további sorrend: Szlovénia (77), Csehország (76), Magyarország (72), Lettország (71), Lengyelország (70), Litvánia (66), Szlovákia (65). A közép- és kelet-európai listát Horvátország (54), Bulgária (51) és Románia (38) zárja.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik