Belföld

Elektronikus pénzátutalás a Magyar Postánál

A Western Union és a Magyar Posta májusban megkötött megállapodása alapján 2003. július elsejétől elektronikus úton bonyolódnak a nemzetközi átutalások postánál.

A Western Union Financial Services és a Magyar Posta
megállapodása alapján egyelőre háromszáz, 2003 végén pedig már ezer postahelyről lehet a világ 190 országában elhelyezkedő 150 ezer helyszínre pénzt küldeni, Illetve onnan pénzküldeményt fogadni. A Western Union adatai szerint az ügyfelek általában 450 dollárt – mintegy százezer forintot – küldenek egy átutalással, a maximális küldhető összeg 2500 dollár. A posta vezetésének tervei szerint a 2002-ben mindössze 30 millió forintos nemzetközi pénzátutalási forgalmat az új szolgáltatás bevezetésével rövid időn belül többszörösére növelnék. A szolgáltatás a nemzetközi pénzforgalomban kiváltja az elavult papír alapú csekkes forgalmat, belföldön azonban nem alkalmazható.

A Magyar Posta évente mintegy 40 milliárd forintos pénzforgalmat bonyolít le, a forgalom fele csekk alapú átutalás, és elenyésző, évente mindössze néhány 10 millió forint a nemzetközi pénzforgalom. A Magyar Posta négy éves modernizációs programja keretében évi 15-16 milliárd forintot fordít szolgáltatásai korszerűsítésére. Ennek keretében csatlakozott egy évvel ezelőtt az Eurogiróhoz, amely lehetővé tette a csatlakozást a Western Union rendszeréhez.

A Magyar Posta elsősorban az itt dolgozó külföldiek, illetve a külföldön dolgozó vagy tanuló magyar állampolgárok és családtagjaik közötti pénzforgalom elektronikus bonyolítására számít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik