Belföld

Bush elhúzódó újjáépítésről beszélt

George Bush amerikai elnök kedden leszögezte, hogy az Egyesült Államokat nem kényszeríthetik kivonulásra Irakból a katonáit ért támadásokkal, és jelezte, hogy Irak újjáépítése nagyszabású és hosszú időre szóló vállalkozás lesz.

Konkrét időpontot az elnök nem említett. A közvélemény növekvő aggodalommal kíséri az amerikai veszteségeket, a törvényhozás demokrata és republikánus vezetői arra szólították fel az elnököt, hogy beszéljen nyíltan az Irakban várható nehézségekről és terhekről. Egy felmérés szerint az amerikaiak 56 százaléka gondolja, hogy az amerikai erők számára jól alakulnak a dolgok Irakban, míg egy hónapja még 70 százalék vélekedett így.

Az elnök a kizárólag önkéntesekből álló haderő létrehozásának 30. évfordulóján hangsúlyozta, hogy a támadásokra közvetlenül, döntő erőfölénnyel vágnak vissza. Egyes csoportok úgy vélik, távozásra kényszeríthetik az Egyesült Államokat. Az elszórt terrorista csoportok azonban nem rendíthetik meg Irak melletti elkötelezettségét, Amerika addig nem távozik, amíg nem teremtik meg maradéktalanul a szabadságot – mondta George Bush fehér házi beszédében.

Az elnök korábban úgy fogalmazott, hogy a 230 ezer amerikai katona a szükséges időnél egy perccel sem marad tovább. Az országban 65 amerikai katona vesztette életét május elseje óta, amikor Bush elnök befejezettnek nyilvánította a hadműveleteket. A Pentagon 25 katona halálát tulajdonítja az ellenségnek.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik