Belföld

Visszakérik földjeiket Magyarországtól a horvát gazdák

admin
admin

2003. 07. 01. 08:31

Visszakérné egykori magyarországi földjét, gyümölcsösét néhány horvátországi gazda. Az érintettek egy 1949-es magyar–jugoszláv csere nyomán Magyarországhoz csatolt területet szeretnének újra birtokba venni.

A néhány négyzet-kilométernyi területet érintő kérdés egyelőre sem horvát, sem magyar részről nem szerepel a napirenden.

Az MTI a Vecernji list című zágrábi újságra hivatkozva azt írta, hogy a Kaproncához (Koprivnice) közeli légrádi járás lakosai fél évszázados hallgatás után hivatalosan visszakövetelik Zákány és Murakeresztúr között elterülő, telekkönyvileg mindmáig tulajdonukban lévő erdőiket, présházas szőlőiket, gyümölcsöseiket, legelőiket, szántóföldjeiket, amelyeket 1949-ben veszítettek el.

A Dráva horvát oldalán azt tartják, hogy Joszip Broz Tito egykori jugoszláv elnök ajándékozta Magyarországnak a szóban forgó területet, dél-baranyai földekért cserébe. A légrádiak közölték, hogy hivatalosan, a nemzetgyűlés és a horvát kormány útján terjesztik be követelésüket.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.