Belföld

Szlovén szakszervezetek a “kizsákmányolás” ellen

A szlovéniai kereskedelmi szakszervezetek aláírásgyűjtéssel szeretnének a vasárnapi munka betiltásáról döntő népszavazást kezdeményezni.

A vasárnapi, az éjszakai és az ünnepnapi munka a szakszervezetek szerint káros hatással van az alkalmazottak, főleg a nők családi és személyes életére. A szakszervezetek elítélik – mint mondják – ezt a “kapitalista kizsákmányolási formát”, és az egyház is tiltakozott a vasárnapi munkavégzés ellen.

A szakszervezeteknek a népszavazás megtartásához 40 ezer aláírást kell gyűjteniük július 7.-ig. Eddig 35 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük. A népszavazás várható költségei meghaladják a 600 millió tolárt (2,56 millió euró).

A munkaadók képviselői hajlandók a vasárnapi munkáért fizetett juttatások emelésére. Az aláírásgyűjtés kezdetéig az alkalmazottak fizetésük 50 százalékát kapták pótlékként a vasárnapi munkáért, ezt a kampány ideje alatt már 65 százalékra emelték a vállalkozók, január 1-től pedig az összeg 75 százalékra növelését tervezik.

A szlovén gazdasági kamarában is úgy gondolják, hogy a pótlék önmagában nem elegendő, hanem törvénnyel kell korlátozni a munkavégzést az “előnytelen időszakokban”.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik