Belföld

A német gazdaságkutató intézet enyhe visszaesést jósol az idei évre

A nemzeti termék némi visszaesését jósolja a Német Gazdaságkutató Intézet az idei évre, mínusz 0,1 százalékos GDP változást vár a korábbi 0,6 százalékos növekedéssel szemben. A nagyobb német kutatóintézetek közül elsőként tette közzé prognózisát a DIW, amely ezek szerint nem vár áttörést az előbbre hozott adómérsékléstől.

Klaus Zimmermann, a DIW elnöke szerint a stagnáció harmadik évéből való kikerülés és a “defláció”, vagyis a süllyedő árak és a beszűkülő kereslet- állapotából való kikerülés érdekében a szociális szolgáltatás gyors reformjára és a munkaerőpiac rugalmassá tételére lenne szükség az Európai Központi Bank további kamatmérséklésén túl.

Alapvető konjunkturális fordulatot 2004-ben sem vár az intézmény, a teljes egészében hitelből finanszírozott adóreform 1,6 százalékos növekedést indukálhat, e nélkül 1,3 százalék lehet a jövő évi fellendülés. (Ebből 0,6 százalékpont azonban arra lenne visszavezethető, hogy 4 munkanappal többet dolgoznának a foglalkoztatottak, tehát a többlet-konjunkturális hatás csak 0,7 százalékpont.)

A német kormány 0,75 százalékos növekedést vár az idén, jövőre 2 százalékot. Az adómérséklés előbbre hozását üdvözli a DIW, mivel az annak a jele, hogy a stagnáció elleni fellépés a rövid távú konszolidációs szándékoknál előbbre való. A konjunktúra fellendítése azonban magasabb eladósodással jár, az idén a GDP-hez viszonyított 3,7 százalékos költségvetési hiány magasabb, mint az európai előírás. Jövőre 3 százalék várható, az adóreform előbbre hozatala esetén viszont 3,6 százalékos hiány. A reform a fogyasztást alig serkenti majd, mivel főként a magasabb jövedelmüket érinti. A DIW 4,75 millió munkanélkülivel számol a jövő évre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik