Belföld

Magyarországon is csökkent a Beszerzési Menedzser Index

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) júniusi értéke 51,8 volt, ami 3,2 százalékpontos visszaesés a májusihoz képest - tájékoztatta a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) az MTI-t kedden.

A szervezet jelentése szerint az index változása arra utal, hogy megtorpant a feldolgozóipar fejlődésének elmúlt hónapokban tapasztalt gyorsuló növekedési üteme.

Az euróövezetben is csökken

Az euróövezeti feldolgozóipar Reuters kezelte beszerzőimenedzser-mutatója 46,4 pont lett júniusban, az ágazat teljesítményének a májusinál valamelyest gyorsabb romlását jelezve.

Az elemzők 47,5 pontra számítottak júniusról. Májusban 46,8 pont volt a mutató, áprilisban 47,8 pont, márciusban 48,4 pont, februárban 50,1 pont, januárban 49,3 pont, és a megelőző négy hónapban is a teljesítmény lassulását jelezte.

Júniusban, a felmérés szerint elsősorban ez erős euró ártott, amely csökkentette a keresletet az euróövezet exportja iránt. A termelés tavaly január óta leggyorsabban csökkent júniusban, a közeli jövő kilátásait sejtető új megrendelések pedig 2001. december óta a leggyorsabb ütemben fogyatkoztak.


Az euró erősödése ugyanakkor csökkentette az alapanyagok beszerzési költségeit júniusban, további érvet szolgáltatva, hogy az infláció alacsony marad. Közgazdászok ezért helyeselnék az Európai Központi Bank (EKB) további kamatcsökkentését, de az EKB következő, csütörtöki kamatértekezletén erre aligha lehet még számítani, miután a bank június elején meredek fél százalékponttal 2,00 százalékra, az euróövezet 1999. januári indulása óta a legalacsonyabbra enyhítette az irányadó kamatminimumát.

Spanyolországban, Ausztriában és Görögországban szerényen nőtt a feldolgozóipar teljesítménye júniusban, de ez nem ellensúlyozhatta az átlagban a nagyobb tagországok visszaesését.

A német feldolgozóipar beszerzőimenedzser-mutatója 45,0 pont lett júniusban, tizenegyedik hónapja jelezve az ágazat teljesítményének – igaz, júniusban valamelyest lassuló – romlását. Az elemzők 45,5 pontra számítottak júniusról. Májusban 44,8 pont volt a német mutató a kedden közölt végleges adat szerint, áprilisban 45,9 pont, márciusban 47,8 pont, februárban 49,9 pont, januárban 48,3 pont.

A francia feldolgozóipar beszerzőimenedzser-mutatója 45,9 pont lett júniusban, a májusi 46,1 pont után. Júniusban negyedik hónapja csökkent a mutató, az ágazat teljesítményének gyorsuló romlását jelezve.

Az olasz feldolgozóipar Reuters kezelte beszerzőimenedzser-mutatója 47,60 pont júniusról – ez másfél éves mélypont -, az ágazat teljesítményének gyorsuló romlását jelezve.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik