Belföld

Ismét privatizálják a CKD cseh gépipari vállalatot

A cseh kormány elfogadta a CKD Praha Holding gépipari vállalat 85,56 százalékos tulajdonrészének privatizálási tervét. A számos állami intézmény tulajdonában lévő pakettekből álló tulajdonrész eladását a jövő év márciusáig hozzák tető alá.

A pénzügyminisztérium a privatizálási tender kiírás fő szempontjaiként a kínált vételárat és az üzleti tervet jelölte meg. A még elfogadható minimális vételárat nem tették közzé.

A CKD 1989 után már privatizálásra került, de 2000-ben csődbe ment a kilencvenes években végrehajtott túlzott terjeszkedés közepette felhalmozott adósság terhe alatt. Az előző cseh kormány ezért ismét államosította az akkor már a mozdonyoktól kezdve a fogászati berendezésekig szinte mindent gyártó és 24 ezer főt foglalkoztató konszernt. Igaz, a legértékesebb elemét, a villamos kocsikat és mozdonyokat gyártó gyárat el kellett adnia a német Siemensnek.

Az átszervezéseket és a veszteséges érdekeltségek értékesítését követően a CKD jelenleg a CKD Vagonka vasúti kocsi gyártó vállalatot és a CKD DIZ gyárépítő fővállalkozó vállalatot foglalja magában. Az elmúlt évben 127 millió korona (4,6 millió dollár) nettó nyereséget ért el 3,18 milliárd korona értékesítési árbevétel mellett.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik