Belföld

Egyiptom az EU és az USA kereskedelmi háborújának középpontjában

Kínos helyzetbe került Egyiptom, miután nyílt állásfoglalásra kényszerült: támogatja-e az USA-t az Európai Unióval szemben a genetikailag módosított élelmiszer-termékek ügyében.

Egyiptom levetette a nevét azon WTO-tagországok listájáról, amelyek tiltakoznak az ellen, hogy az EU akadályozza a genetikailag módosított élelmiszerek piacra kerülését. Ezzel az arab ország egyértelműen az Európai Unió mellé állt a GMO-termékek kapcsán kibontakozó, egyre élesebb EU-USA-vitában.

A válaszlépés nem késett sokáig: az USA bejelentette, hogy befagyasztja a szabadkereskedelmi egyezményről folytatott tárgyalásait Egyiptommal. Az Amerikai Egyesült Államok korábban azt az ambiciózus elképzelést fontolgatta, hogy 2013-ig Közép-Keleten szabadkereskedelmi zónát hoz létre, ám ezek a tervek most várólistára kerültek.

Kairó döntését az USA szégyenteljesnek tartja, ugyanis Amerika szerint az EU-nak a genetikailag módosított élelmiszerekkel szembeni ellenállása éppen az afrikai éhezés következményeit súlyosbítja. Egyiptom volt egyébként az egyedüli afrikai ország, amely az EU döntése ellen tiltakozott (az aláírók között van az USA mellett Kanada és Argentína
is).

A Financial Times szerint az egyiptomi hatóságokat sokkolta az a mód, ahogyan Washington kezelte az ügyet. Egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselő így fakadt ki: “háborút hirdettek az Európai Unió ellen, de mi nem háborúzhatunk az EU-val. Kereskedelmünk 40 százalékáról van szó”.


Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó