Belföld

Demszky kormányzati segítségre számít a roma ügyben

Noha Budapesten kedvezőbb a romák helyzete, mint az ország más részein, kormányzati segítségre van szükség a népcsoporthoz tartozók felzárkóztatásához - mondta Demszky Gábor a Romák a bővülő Európában - a jövő kihívásai című konferencia keddi, záró munkanapján a fővárosban.

A főpolgármester a feladatok közül a lakásteremtési és a képzési programokat emelte ki. Mint kitért rá, éppen a romák lakta területeken szűntek meg a legnagyobb arányban munkahelyek a rendszerváltás idején, így, aki az itt élők közül dolgozni akar, gyakran kénytelen elköltözni.

Ez további terheket ró az amúgy is hátrányos helyzetű emberekre – tette hozzá. Demszky Gábor szólt arról is: a főváros támogatja a kerületek azon programjait, amelyek a romák helyzetének javítását, megfelelő elhelyezésüket célozzák.

A Belgrádban élő 50 ezer roma fele lakik egészségtelen környezetben, nemegyszer csatornázatlan, folyóvízzel ellátatlan helyen – erről Radmila Hrusatanovic polgármester beszélt a tanácskozáson. Szavai szerint külön problémát jelent, hogy a roma lakosság egy része illegálisan létrehozott telepeken él.

A város gondjait szaporítja az is, hogy a ’90-es évek balkáni háborúi nyomán nagy számú menekült érkezett Belgrádba, akiknek szintén lakást, munkahelyet kell biztosítani – ismertette. Mint elmondta, hosszú távon legalább 5 ezer szociális lakásra van szüksége a városnak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik