Belföld

Szlovákiában nem változott a jegybanki kamat

A Szlovák Központi Bank, a pénteki pénzügypolitikai értekezletén, nem változtatott a 6,5 százalékos irányadó, kéthetes repokamatán. A kamat november óta változatlan.

A piacon általában változatlanságot vártak, mivel a szlovák koronát nem éri felértékelő nyomás, és a központi bankban joggal tarthatnak az infláció gyorsulásától is, az áfaemelés miatt.

Szlovákiában augusztustól emelkedik a dohánytermékek, a sör és a nyersolajtermékek általános fogyasztási adója. Erről éppen pénteken döntött a szlovák parlament. A pénzügyi tárca számítása szerint e termékek nagyobb áfája évente 3,7 milliárd koronát hoz majd.

A döntés értelmében augusztustól egy palack félliteres sör egy koronával, egy doboz cigaretta 9 koronával lesz drágább. A gázolaj és a motorbenzin literjéért 2,7-3,5 koronával kell majd többet fizetni augusztus elsejétől Szlovákiában. Szlovákiában a szabályozott árakat nem tartalmazó maginfláció 0,1 százalékos volt májusban és 1,9 százalékos tavaly májushoz képest, mindkettő azonos az áprilisi ütemmel. Az átfogó infláció – amely az év eleje óta gyorsult fel az államilag szabályozott árak erőteljes emelkedése miatt – májusban 0,1 százalékos volt, és 7,6 százalékos tavaly májushoz viszonyítva. A központi bank kamatpolitikája számára a maginfláció az irányadó.

A szlovák korona péntek délelőtt 41,640/700/euró volt a pozsonyi bankközi piacon a csütörtöki késői 41,63/66/euró után, és 36,432/492/dollár a csütörtöki késői 36,39/43/dollár után.

A Cseh Nemzeti Bank szerdán negyed százalékponttal 2,25 százalékra mérsékelte az irányadó kamatát, és a Lengyel Nemzeti Bank ugyancsak negyed százalékponttal enyhített, 5,25 százalékra. A cseh központi bank utoljára januárban mérsékelte a kamatot, a lengyel központi bank idén minden hónapban csökkentett.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik