Belföld

Pannonplast-lavina – menesztették az ÁAK vezérigazgatóját

admin

2003. 06. 27. 16:19

A minisztérium fokozott gondatlanságról beszél, az autópálya-kezelő szerint hamis színben tüntetik fel a történteket, amelyen ráadásul félmilliárdos haszna volt a cégnek.

A gazdasági és közlekedési miniszter csütörtökön azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással megszüntette Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelő Rt. vezérigazgatójának munkaviszonyát – közölte a tárca. A cég élére Tímár Józsefet nevezték ki. Erről már Bodnár Zoltán, az ÁAK igazgatóságának elnöke tájékoztatta a sajtót Budapesten. Az ÁAK új vezérigazgatója eddig a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium felügyelete alá tartozó Állami Közúti Műszaki és Információs (ÁKMI) Kht. igazgatója volt.

Bitvai Miklós menesztésének oka a Csillag István miniszter által az Állami Autópálya Kezelő Részvénytársaságnál (ÁAK Rt.) a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) határozatával kapcsolatban elrendelt belső ellenőri vizsgálat eredménye.

A felügyelet a K&H-nál  

A PSZÁF időközben a helyszíni célvizsgálatot kezdett a K&H Equities Rt.-nél, amely kiterjed a kereskedési könyv vezetésének ellenőrzésére is. A vizsgálat a felügyelet szerint nincs szoros kapcsolatban a K&H Equities Rt.-nek a Pannonplast Rt.-ben való befolyásszerzésekben játszott szerepével, azt csupán az motiválta, hogy felügyelet szokatlan ügyletekre lett figyelmes a befektetések vizsgálatakor és az adatszolgáltatás alapján is. A felügyelet a közelmúltban pénzbírságot szabott ki a Pannonplast Rt. két tulajdonosára, a Britton Kft.-re és a Pevdi Kft.-re, mert megítélése szerint megsértve a nyilvánosan működő részvénytársaságban történő befolyásszerzés szabályait, összehangoltan szereztek részesedést a Pannonplast Rt.-ben. A felvásárlási tranzakcióhoz a forrást 464 millió forint erejéig a felügyelet szerint egy állami tulajdonú társaságtól – mint időközben kiderült, ez az Állami Autópálya Kezelő Rt. (Á AK) – származó átutalások biztosították. A K&H Bank, illetve a K&H Equities a felügyeleti vizsgálat szerint a teljes konstrukció pénzügyi koordinálásában, szervezésében vállalt – a technikai végrehajtáson jelentősen túlmutató – szerepet. További érdekesség, hogy a vagyonkezelésre és a portfoliókezelésre a társaságnak nem volt engedélye. A K&H Equities Rt.-nél ugyanakkor azt állítják: ilyen tevékenységeket nem is végeztek. Ennek némileg ellentmond, hogy Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelő Rt. volt vezérigazgatója több sajtónyilatkozatában is vagyonkezelésről beszélt a társasággal való kapcsolatról szólva.

Valós elemek hamis színben?

Az autópálya-kezelő tájékoztatása szerint az említett felügyeleti határozatban foglaltak sértik a cég üzleti jó hírét, és valós elemeket hamis színben tüntetnek fel. Ezért az ÁAK igazgatósága pénteken úgy döntött: megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a határozattal kapcsolatban jogorvoslattal éljen a közigazgatási bíróságon.

Bodnár állítása szerint az ÁAK, amint tudomást szerzett a 2002 novemberében a K&H Equities-szel kötött befektetési tanácsadási, valamint bizományosi keretszerződés előírásainak megszegéséről, felmondta a szerződést a brókercéggel, és az ott elhelyezett pénzt átutalta egy kereskedelmi bankhoz. Az ÁAK igazgatósági elnöke kiemelte, hogy a társaságot pénzügyi kár nem érte. A brókercéggel kötött szerződés hat hónap alatt 540 millió forintnyi nyereséget eredményezett az autópálya-kezelőnek.

Az autópálya-kezelő igazgatósága arról is döntött, hogy felülvizsgálja a társaság szervezeti és működési szabályzatát, valamint pénzutalványozási rendjét. Ez azt is jelentheti, hogy a jövőben bizonyos értékhatár felett csak az igazgatóság jóváhagyásával lehet pénzügyi megbízást adni brókercégek számára.

Fokozott gondatlanság?

A tárca azonban másként látja a helyzetet. A FigyelőNethez eljuttatott minisztériumi közlemény a rendkívüli felmondást tényét azzal indokolja, hogy az ÁAK Rt. vezérigazgatója a rendelkezésére álló, átmenetileg szabad pénzeszközöket folyamatos felhasználásuk ellenőrizhetőségét nem biztosítva helyezte el befektetési szolgáltatónál.

A gazdasági tárca szerint így vált lehetővé, hogy a K&H Equities mint befektetési szolgáltató a vele kötött befektetési tanácsadási, valamint bizományosi keretszerződés előírásait megszegve – az ÁAK Rt. tudta, és előzetes jóváhagyása nélkül, valamint az ÁAK Rt.-t nem teljes körűen és valótlanul tájékoztatva – a saját céljainak megfelelően használta a megbízó pénzeszközeit. Az ellenőrzés eredménye alapján megállapítható, hogy a vezérigazgató nem felelt meg a vezető tisztségviselőtől elvárható fokozott gondosságra vonatkozó követelményeknek, következésképpen a gazdasági társaság érdekeit súlyosan veszélyeztette.

(A sajtóban korábban több olyan hír jelent meg, mely szerint a Britton és a Pevdi Pannonplastban megszerzett tulajdonrészének vásárláshoz az ÁAK pénzét is felhasználták.)

Még több vizsgálat

A belső vizsgálat eredményéről a miniszter tájékoztatta az ÁAK Rt. igazgatóságát is. Egyben felkérte, hogy a minisztériumi vizsgálatot kiegészítendő végezzen részletes, mindenre kiterjedő ellenőrzést az ÁAK és a K&H Equities közötti szerződések létrejöttének körülményeiről és az ezek keretében megvalósult pénzügyi tranzakcióról.

Mivel a GKM szerint a felügyelet által nyilvánosságra hozott határozat nem tisztázza a K&H Equities felelősségét, ezért felkérte az állami céget, hogy az tegyen bejelentést a felügyeletnél. Ebben mint a K&H Equities ügyfele kérje annak megállapítását, hogy a befektetési szolgáltató eljárása törvényes és szerződésszerű volt-e. A vizsgálatok eredményeitől függően az ÁAK-nak döntenie kell az esetleges büntetőjogi felelősségre vonás kezdeményezéséről.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.