Belföld

Hatásköri vita miatt nem ölték meg bin Ladent

Többször is pontosan tudták az amerikaiak, hol tartózkodik Oszama bin Laden, a Bush-kormányzat azonban még egy héttel a szeptember 11-ei merényletek előtt is azon vitatkozott, hogy a CIA vagy a Pentagon hajtsa-e végre a terroristavezér elleni gyilkossági kísérletet - olvasható a Magyar Hírlapban.

Amikor George W. Bush 2001 januárjában hivatalba lépett, azonnal tudomására hozták, hogy az utóbbi időben legalább háromszor derítették ki, hol tartózkodik Oszama bin Laden. Nincs tehát más dolgunk, közölték, mint rakétákkal felszerelni a Predator robotrepülőgépet, várni egy újabb alkalmat, és elindítani a célpont felé.

A dolog azonban csak elméletileg volt ilyen egyszerű, derült ki az AP jelentéséből, amelyet a CNN ismertetett. Igaz, hogy az al-Keida terrorhálózat vezetője már akkor is az első számú közellenség volt az Egyesült Államokban, ez azonban ahelyett, hogy meggyorsította volna a döntést, még inkább megnehezítette; a Pentagon és a CIA is magának követelte a dicsőséget, hogy meggyilkolhassa.

A hatásköri vita el is húzódott az utolsó utáni pillanatig; még szeptember 11-e előtt egy héttel is arról vitatkoztak, ki hajtsa végre az akciót, illetve arról, elég halálos-e a bevetni tervezett rakéta. Több illetékes attól tartott ugyanis, hogy az alig 12 kilós robbanófejjel felszerelt tankelhárító rakéta esetleg nem öli meg azt, aki az eltalált épületen belül tartózkodik.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik