Belföld

FAZ: tisztázatlan a magyar pénzügypolitika célja

Jogos lehet ugyan az aggodalom az ERM II árfolyamrendszerhez való csatlakozás kockázataival kapcsolatban, ám ennek Magyarország ismétlődő valuta-instabilitásához semmi köze - írta csütörtökön a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) "Magyarország cikcakk-politikája elbizonytalanítja a piacokat" című cikkében.

A cikkíró, Carola Kaps szerint az instabilitás egyértelmű oka a magyar monetáris és pénzügypolitika. „A magyar politika gyengéje mindenekelőtt céljainak figyelemre méltó tisztázatlanságában rejlik. Erős, vagy gyenge forintot akar a jegybank és a kormány, inkább a gyors növekedést akarják, vagy inkább az árstabilitást? A piacok szereplői sötétben tapogatóznak, amikor a valódi szándékokat kutatják, mivelhogy a jegybank és a pénzügyminisztérium gyakran ellentmond egymásnak – olvasható FAZ cikkében.

Az elemzők azon az állásponton vannak – írja az FAZ -, hogy a jegybank legalább őszig nyugalmat teremtett magának a drasztikus kamatemeléssel. Magyarország pénzügypolitikusai mindenesetre csak akkor szerzik vissza hitelüket, ha rátalálnak a piacok bizalmára méltó, meggyőző és egyeztetett politikára.

Ugyanez érvényes az EU-belépésre váró többi országra is. Éppen azért, mert az ERM II árfolyamrendszerben (az euróövezet “előszobájában”) bizonytalanság fenyeget, igen fontos, hogy az euróövezethez való csatlakozásra várva ne hajtsanak végre meredek fordulatokat, s ne hagyják, hogy kételyek támadjanak gazdaságpolitikájuk folyamatosságát illetően. Mindaddig, amíg ez nem következik be, minden EU-tagjelölt számára jobb, ha nem áll be a várakozók sorába, egészen addig, amíg a pénzügyek konszolidálása és szociális ellátó rendszerek reformja nem jut olyan szakaszba, amikor a spekulánsok már nem kapaszkodhatnak zavaró egyensúlyhiányokba és gazdaságpolitikai ellentmondásokba – olvasható a német lap csütörtöki elemzésében.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik