Belföld

Deflációs veszély Németországban?

Németországban májusban az importárak a vártnál gyorsabban, 1,4 százalékkal estek az előző hónaphoz képest. Az áresést gyorsította az, hogy az olajárak hatását felerősítette a dráguló euró.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint a behozatali árak májusban 3,8 százalékkal álltak az előző évi szintjük alatt. A szakértők havi bázison 0,5 százalékos, éves összevetésben pedig 3,1 százalékos áresést vártak.

Az olajárak esése és a dráguló euró tette olcsóbbá az importot, az árak eséséhez nem a deflációs trend járult hozzá – mondják a szakértők. Az eurót jelenleg 1,15 dolláron váltják és az európai pénz májusban négy éves rekordmagasságban állt a dollárhoz képest.

Májusban a petrolkémiai termékek importárában 10,3 százalékos esést mértek az előző hónaphoz képest, a dízelolaj és a fűtőolaj 10,7 százalékkal volt olcsóbb. A petrolkémiai termékek éves bázison 14,0 százalékkal olcsóbbodtak.

A kőolaj figyelmen kívül hagyásával is mérséklődtek az importárak, májusban 0,9 százalékkal, illetve 2,7 százalékkal csökkentek havi, illetve éves összevetésben, ami érzékelteti az euró- drágulás hatását.

E héten teszik közzé a júniusi fogyasztói árváltozási adatokat, amelyek enyhíthetik a deflációtól való félelmet. Előzetes adatok szerint a fogyasztói árak 0,3 százalékkal emelkedtek júniusban, amivel az éves infláció 1 százalékos növekedését jelzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik