Belföld

Szélessávú internet a Telekom Austriától

A tőzsdén jegyzett Telekom Austria (TA) szélessávú hozzáférést épít ki Magyarországon, Szlovákiában, Olaszországban és Szlovéniában.

A hálózat Budapestről és Pozsonyból a már meglévő Bécs-Brno-Prága-München- Frankfurt vezetékhez csatlakozik – közölték a Telekom Austriánál szerdán. Ezen kívül a hálózatot Milánó, Marburg és Ljubljana felé is kiterjesztik.

A 2001. július óta üzemelő, Bécset Brnóval, Prágával és Frankfurttal összekötő, majd Münchenen és Salzburgon keresztül visszatérő nagyteljesítményű vezeték mellett a Telekom Austria Bécsen keresztül még három további üvegrostvezetéket üzemeltet. A Telekom Austria Jet2Web Stream hálózata ezzel már több mint 3700 kilométer hosszú. A kiépítés különösen beruházáskímélő, mondták, de pontos összeg nem hangzott el.

A Telekom Austria részvénytársaság működési eredménye az év első negyedében csökkent az előző év első három hónapjához képest: az eredmény 3,9 százalékos eséssel 121,9 millió eurót tett ki, a forgalom azonban 0,4 százalékkal, 966,5 millió euróra emelkedett, a kamatok, adók és leírások előtti eredmény pedig 1,5 százalékkal 405,9 millióra nőtt. A csoportszintű tiszta nyereség 14,9 százalékkal, 43,1 millió euróra emelkedett, és a negyedéves nyereségben benne foglaltatik egy 6,3 milliós könyvelési módosítás, amelyet tartalékként tüntetnek fel. Az egy részvényre jutó eredmény 0,07 euróról 0,09 euróra javult.

A vezetékes üzletágban – telefon, internet, adatátvitel – a forgalom az első negyedben 1,8 százalékkal 555,7 millió euróra csökkent, a működési eredmény 5,1 millió euróról 100 százalékkal 10,2 millióra, a kamatok, adók és leírások előtti eredmény 1,7 százalékkal 215,5 millió euróra nőtt, a piaci rész az előző év vége óta 55,3 százalékról 55,2 százalékra enyhén csökkent.

A Telekom Austra nettó adóssága az első negyedben az előző év azonos időszakához képest 3,204 milliárdról 3,162 milliárd euróra csökkent. A Telekom Austria az idei egész évre stabil fejlődést jósol, vagyis a forgalom, valamint a kamatok, adók és leírások előtti eredmény stagnálását várja.

A Telekom Austria 9,75 eurós nyitás után 1,33 százalékos csökkenéssel szerdán délután két óra felé 9,62 euró volt a bécsi értéktőzsdén. A papírok ötvenkét heti csúcsa 10,22 euró, mélypontja 7,39 euró volt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik