Belföld

A Nemzetközi Atomenergia Bizottság elmarasztalta Paksot

admin

2003. 06. 25. 12:23

Nem felelt meg a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) biztonsági szabványának a Paksi Atomerőmű Rt.-nél alkalmazott tisztítótartály konstrukciója, használata - állapította meg a nemzetközi intézmény Magyarországon tartózkodó vizsgáló testülete.

Nem felelt meg a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) biztonsági szabványának a Paksi Atomerőmű Rt.-nél alkalmazott tisztítótartály konstrukciója, használata – állapította meg a nemzetközi intézmény Magyarországon tartózkodó vizsgáló testülete.

A testület szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Ken Brockman, a NAÜ biztonsági részlegének vezetője elmondta: az engedélyezés során sem az Országos Atomenergia Hivatal (OAH), sem az rt. nem tette fel azokat a kérdéseket, amelyeket egy ilyen, gyakorlatban még nem használt berendezésnél fel kellett volna tenni.

Rámutatott: az engedélyező hatóság, illetve az rt. nem kellő gondossággal hozta meg a döntéseket. Az OAH alulbecsülte a konstrukció biztonsági jelentőségét, így az előzetes vizsgálat, értékelés kevésbé volt szigorú, elvi engedélyt adtak ki a használatra.

“A tartályt üzemeltető alvállalkozó az rt. kellő felügyelete nélkül dolgozott, a résztvevő személyzet nem kapott megfelelő biztonsági kiképzést, hiányoztak a szükséges előre kidolgozott üzemeltetési és vészszabályzatok” – mondta Ken Brockman.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Mátyás király országa ez

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.