Belföld

Megválna Deutsche Telekom részvényeitől a német kormány

A német kormány állítólag azt mérlegeli, hogy a tulajdonában lévő Deutsche Telekom részvények egy részét eladja a KfW állami banknak azért, hogy a befolyó összegből megteremtse a fedezetét a tervezett adómérséklésnek - közölte az egyik vezető zöldpárti politikus.

Antje Hermenau, a zöldek költségvetési szakértője a ZDF televízióban elmondta, hogy a kormány a kezében lévő 30,9 százaléknyi Telekom részvény egy részét az állami Kredit für Wiederaufbau bankba helyezné, hogy ha majd a piaci feltételek kedveznek, azokat eladja. A 4,2 milliárd Deutsche Telekom részvény mintegy 12 százaléka már most is a KfW tulajdona.

A zöldek, a német kormánykoalícióban a szociáldemokraták partnerei hétfőn azt javasolták, hogy a kormány a privatizálásból származó egyszeri bevételekkel finanszírozza a 2004-re tervezett 18 milliárd eurós adómérséklés egy részét.

Hermenau ismét hagsúlyozta, hogy a zöldek ellenzik az adómérséklés hitelfelvétel és eladósodás révén történő finanszírozását, ők inkább egyes szubvencióknak, köztük az ingatlan vásárlóknak, a közlekedőknek nyújtott támogatások mérséklését javasolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik